Erol Avdović, novinar, gostujući u BHT1 Uživo, rekao je da su se stvari u SAD-u pomjerile i to otprilike onako kako se i predviđalo, vjerujući u sudstvo i vladavinu prava. Ameriku nazivaju zemljom zakona, a ne ljudi.

“Pomjerile su se stvari, Tramp je izgubio u većini svojih sudskih tužbi, skoro 99 posto, šak je i jedan vrhovni sud reagovao, tačnije u Pensilvaniji, i odbio je Trampove zahtjeve, ali on nastavlja političku borbu navodeći da nikad neće priznati poraz i da se nastavlja ova borba”, izjavio je Avdović.

Avdović smatra da se čak može desiti da Tramp bude procesuiran kad izađe iz Bijele kuće.

“On sto posto čini medvjeđu uslugu čak i onima koji ga podržavaju, jer prije ili kasnije će izaći na vidjelo ono što je radio, izgubio je nominalno ove izbore i jasno je da on pokušava da se zadrži u tom političkom miljeu putem tog njegovog najpoznatijeg pristupa, a to je rijaliti šou. Nije isključeno ni da pokušava raditi političku trgovinu. Protiv njega se vodi čak 4000 sudskih procesa i kad jednom izađe iz Bijele kuće može se desiti da bude procesuiran”.

Govoreći o novom državnom sekretaru SAD-a, Erol kaže da je sve sad dobra vijest za nas i da moramo shvatiti da ne smijemo sve reducirati na BiH.

“Toni Blinken je putovao na Balkan u prvoj posjeti sa Džo Bajdenom, on potpuno razumije šta se dešava u BiH, samo im treba dodatno argumentirati i staviti u kontekst ovih najnovijih događanja”, ističe Avdović.

Kad je u pitanju lobiranje u Americi, Avdović kaže da je Vašington upravo poligon za ubjeđivanje. Svi oni koji očekuju da će Bajden sam od sebe staviti BiH u fokus, griješe. On sve to zna i može i razumije, ali se na dnevnoj bazi mora stalno podsjećati, smatra Avdović. Ističe da ima ljudi u Vašingtonu koji rade, ali kao advokati bosanskih ciljeva, ne na logističkom planu. Za zvaničnike BiH ima vrlo jasnu i kratku poruku kad je u pitanju lobiranje:

“Organizirajte se što prije, već kasnite, počnite odmah”, poručio je Avdović.

Kada su u pitanju ciljevi i djelovanje SAD u budućnosti, Erol ističe da će prvi dio godine biti obilježen domaćim problemima, prvenstveno borbom sa koronavirusom i sada Amerika ima šansu da kroz distribuciju vakcina do onih koji imaju prioritet i do svih ostalih ranjivih grupa na neki način popravi svoje viđenje, viđenje Amerike. Na međunarodnom planu će se jačati transatlantsko savezništvo. Neće biti jednostranog fokusa na BiH, ali na saveznike poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije – da.

Takođe, Avdović ističe da se dogodio zaokret prema Aziji, tačnije Kini, a prije par dana Kisindžer je dao jasan savjet Bajdenu: Ukoliko ne poradite na uspostavljanju boljih odnosa sa Kinom, mi hrlimo u jedan neizvjestan sukob sa ko zna kakvim sredstvima, ciljevima i epilogom.

Kada su u pitanju veze sa Evropom, Avdović ističe da će se svakako raditi na revitalizaciji tih veza.

“Amerika je evrocentristička zemlja, to se treba sad revitalizovati znajući i pojedine disonantno tonove, recimo neki dan ponovo iz Pariza. Sad treba sve usmjeriti na zajedničke ciljeve SAD i EU i kad je upliv Rusa u pitanju, Amerika će imati više upliva i pokušaja da se približi evropskim stavovima preko nekih drugih pitanja kao što su klimatske promjene, pa možda čak i na obnavljanju starog nuklearnog dogovora sa Iranom”, smatra Avdović.