Avion Oružanih snaga Republike Turske koji prevozi osoblje i pomoć za Liban, čiji je glavni grad prije dva dana pogođen snažnom eksplozijom, sletio je u Bejrut.

“Avion TSK-a sa zalihama medicinske pomoći, te osobljem za traženje i spašavanje, sletio je u Bejrut”, objavljeno je na “Tviter” profilu Ministarstva odbrane Turske.

Pomoć za Liban poslata je prema naredbi predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Pošiljka pomoći za Liban priprmljena je u koordinaciji Ministarstva zdravstva Turske, Direkcije za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) i Crvenog polumjececa, a vojni transportni avion A 400M poletio je jutros sa aerodroma Etimesgut u Ankari.

U Bejrut je poslan 21 pripadnik Nacionalne medicinske službe (UMKE), dvije jedinice za reagovanje u hitnim situacijama, tri šatorska skloništa, farmaceutska i medicinska opremu, 10 pripadnika AFAD-a, spasilačko vozilo, tri pripadnika turskog Crvenog polumjeseca te tim za pretragu i spašavanje.

Predsjedik AFAD-a Mehmet Guloglu izjavio kako su u toku pripreme za slanje dodatne pomoći za Bejrut koja bude potrebna. Dodao je kako je zbog velike traume koju su usljed eksplozije preživjeli stanovnici Bejruta potrebno poslati medicinsko osoblje i pomoć.

U eksploziji koja je u utorak odjeknula u luci Bejrut, u Libanu, poginulo je 135 osoba. Predsjednik Libana Mišel Oun izjavio je da je amonijak-nitrat uzrok eksplozije koja je izazvala ogromnu materijalnu štetu, a eksplozija se čula u mnogim dijelovima grada.