Konzul BiH u Istanbulu Siniša Mihailović izjavio je da će avion sa državljanima BiH koji su boravili u Turskoj sletjeti sutra na sarajevski aerodrom.

Mihailović je naglasio da će osim kadeta, koji su posredstvom Ministarstva odbrane u Savjetu ministara bili na školovanju u Turskoj, te jednog oficira Oružanih snaga BiH i dva civila, u avionu biti i 16 ljudi koji su bili na liječenju u toj zemlji, kao i njihova pratnja.

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o odobravanju privremenog otvaranja međunarodnog graničnog prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika – Aerodrom Sarajevo radi povratka bh. državljana iz Turske u Bosnu i Hercegovinu i turskih državljana iz BiH u Tursku.

“Na ovaj način nadležni organi u BiH preduzimaju mjere i aktivnosti s ciljem omogućavanja obavljanja letova u humanitarne svrhe, kao i povratka bh. državljana iz inostranstva u zemlju u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH. Također, istovremeno se organizuje i repatrijacija stranih državljana koji napuštaju BiH na zahtjev diplomatsko-konzularnih predstavništava njihovih država”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, koje je navedenu odluku donijelo na vanrednoj telefonskoj sjednici.

Svi državljani BiH, koji sutra dođu avionom iz Turske, biće tretirani u skladu sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, te da će im biti izdato rješenje o obaveznoj kućnoj izolaciji.