Azerbejdžan je oborio armensku bespilotnu letjelicu tokom sukoba na granici dviju zemalja u Nagorno Karabahu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Isti izvor navodi, da je u popodnevnim satima oborena bespilotna letjelica koja je letjela u pravcu Fuzulija.

Vojska Azerbejdžana je 12. oktobra oborila tri armenske bespilotne letjelice.

Armenska vojska je 12. jula započela napade na položaje azerbejdžanske vojske u Tovuzu, a azerbejdžanska strana je odgovorila na napade i osujetila armenski pokušaj okupacije pograničnih dijelova te strateški važne regije.

Armenija je početkom 90-ih godina prošlog vijeka okupirala azerbejdžanski Nagorno Karabah i još sedam susjednih azerbejdžanskih regija, a dosad je u mnogo navrata kršeno primirje koje su dvije zemlje dogovorile 1994. godine.

Za razliku od dosadašnjih sukoba koji su izbijali na linijama razgraničenja okupiranih azerbejdžanskih regija, armenske snage su ovog puta sukobe započele na granici između dviju zemalja.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i odluke mnogih međunarodnih organizacija, osudile su ilegalnu okupaciju i zahtijevaju povlačenje armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i ostalih sedam okupiranih regija Azerbejdžana.