Azerbejdžanska vojska je i protekle noći osujetila niz pokušaja napada i nanijela teške gubitke armenskim snagama u okupiranom Nagorno- Karabahu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je situacija i dalje napeta u pograničnim regijama Agdere, Agdam, Fuzuli, Hadrud i Jebrail.

Delegacije Armenije i Azerbejdžana su u Moskvi postigle dogovor o primirju koje je na snagu stupilo u subotu. Cilj humanitarnog prekida vatre je vršenje razmjene zarobljenika i tijela poginulih vojnika.

Uprkos proglašenom primirju, armenske snage su u više navrata pokušale izvesti nove napade na teritorij Azerbejdžana, što je azerbejdžanska vojska spriječila.

U saopćenju se navodi da su azerbejdžanske snage tokom sprečavanja armenskih napada neutralizirale dva armenska tenka T-72, četri raketna sistema “Grad” i više bespilotnih letjelica, oklopnih vozila i protuavionskih bacača raketa.

Armenske snage su nastavile izvoditi i napade na civilna naselja. Takvi napadi izvedeni su u mjestima Goranboy, Agdam, Terter i Agcabedi.