Na većini azijskih burzi cijene dionica su pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, dok je zbog nesklonosti ulagača rizičnijim investicijama dolar blago ojačao prema košarici valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.5 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0.9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji skliznule između 0.1 i 0.6 posto. U Hong Kongu su pak porasle 0.5 posto.

Pad indeksa posljedica je pritiska na tehnološki sektor, nakon što je cijena dionice tajvanskog proizvođača čipova TSMC potonula gotovo 4 posto. Ta najveća azijska kompanija po tržišnoj vrijednosti izvan Kine objavila je bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo, no zbog smanjenja profitnih marži ulagači smatraju da će zarada te kompanije ubuduće biti manja, pa su se odlučili na prodaju te dionice.

To je pritisnulo cjelokupni tehnološki sektor, pa su pali i burzovni indeksi u Japanu i Južnoj Koreji. Tako azijska tržišta prate jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu, kao i Nasdaqa, što je također bila posljedica pada cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon, Facebook i Nvidia.

Ulagači su oprezni i zbog toga što bi širenje delta varijante koronavirusa u svijetu moglo usporiti oporavak gospodarstava, dok bi rast inflacije mogao natjerati središnje banke na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92.60 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92.46 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109.90 na 110.05 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.1805 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1825 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros stabilne nakon dva dana pada, kada su bile pod pritiskom jer su članice OPEC-a postigle kompromis o povećanju proizvodnje. Na londonskom se tržištu cijena barela kreće oko 73.45 dolara, dok je na američkom tržištu barel blago poskupio, na 71.65 dolara.