Na sinoć održanoj 74. ceremoniji dodjele nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost BAFTA, najviše priznanja pripalo je rediteljici Kloi Žao i njenom filmu “Zemlja nomada”. Bh. rediteljica Jasmila Žbanić sa filmom “Kuda ideš, Aida”, bila je nominovana u dvije kategorije, ali je ostala bez nagrade.

Drama američke redateljice kineskog porijekla Kloi Žao trijumfovala je na ceremoniji Bafte, osvojivši nagrade u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu i kameru. Dobitnik Zlatnog lava na posljednjem Venecijanskom festivalu, i Zlatnog globusa, u središtu priče progovora o dehumanizaciji današnjeg čovjeka u posrnuću američke ekonomije.

“Voljela bih ovu nagradu podijeliti sa mojim producentima, Frencis Mek Dormand, Piter Spirs, Moli Ašer, Den Dženvi, i cijelim timom sa kojim sam radila na filmu. Hvala vam što ste stvorili tako sigurno i ohrabrujuće radno okruženje u kojem uvijek iznova mogu ispitivati svoje granice i suočavati se sa izazovima. Posebno želim spomenuti Francis Mek Dormand koja je bila briljantna glumica u ovom filmu, i hvala za ovo otkriće i za zadovoljstvo koje smo imali na ovom putovanju”, kazala je Žao.

Filmski veteran Entoni Hopkins dobio je nagradu za najboljeg glavnog glumca za ulogu čovjeka sa demencijom u filmu „Otac“, koji je nagrađen i za adaptirani scenario. Najbolji strani film je dansko ostvarenje “Još jedna runda” reditelja Tomasa Vinterberga, a u toj kategoriji takmičila se i bh. rediteljica Jasmila Žbanić sa filmom “Quo Vadis, Aida?”, koja je također bila nominirana i za najboljeg reditelja. Vinterberg je na dodjeli Bafte odao počast svojoj kćeri Ajde, koja se trebala pojaviti u filmu, ali je poginula u automobilskoj nesreći na samom početku snimanja.

“Želio bih se zahvaliti Bafti na ovoj nagradi, to je zaista fantastično. Želio bih se zahvaliti svojoj supruzi, mojoj kćerki i mojoj drugoj djeci ali i cijeloj glumačkoj ekipi. I ono što mi je najvažnije, želio bih se zahvaliti mojoj kćerki Ajdi, koja više nije sa nama. Ona je bila više nego entuzijastična oko ovog projekta od bilo koga drugog, nedostaje cijelom gradu, i nama. Ovaj film smo uradili za nju. Zato nam Bafta predstavlja takvu čast i znači više nego što možete zamisliti”, rekao je Vinterberg.

Jasmila Žbanić je, inače, ušla u historiju kao prva bosanskohercegovačka rediteljica koja je dobila dvije nominacije za nagradu koju BAFTA dodjeljuje svake godine. Film “Quo Vadis, Aida?” nastavlja takmičenje zajedno sa danskim filmom “Još jedna runda” i još druga tri ostvarenja u kategoriji za najbolji međunarodni igrani film na 93. dodjeli Oscara 25. aprila.