Cijepljenje protiv novog koronavirusa neće biti obvezno za sportašice i sportaše koji će sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, izjavio je danas predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Tomas Bah za vrijeme boravka u japanskom glavnom gradu.

“Išli bismo predaleko kad bismo to tražili”, ocijenio je Bah koji je u posjet Japanu došao kako bi osnažio vjeru stanovništva i sponzora OI u Tokiju u to da se najveći sportski događaj može održati u srpnju sljedeće godine uz nazočnost gledatelja na tribinama, bez obzira na sadašnji porast broja zaraženih.

Vođa olimpijskog pokreta je za posjeta budućem olimpijskom selu ponovio odlučnost MOO-a u održavanju sigurnih Igara te naglasio da će organizacijski odbor poduzeti “sve preventivne mjere tako da se sportaši mogu opustiti i osjećati sigurnima”, prenosi Hina.

MOO će poticati sportaše da se cijepe protiv novog koronavirusa, smatrajući da bi to bio znak poštovanja prema domaćinima i ostalim natjecateljima, ali Bah je naglasio da to neće biti njihova obveza ni uvjet za sudjelovanje na OI u Tokiju.

“Previše je toga što pritom morate uzeti u obzir. To je prije svega stvar osobnog zdravlja. U pitanju je zdravlje pojedinca. Postoji i problem dostupnosti cjepiva”, izjavo je predsjednik MOO-a.

Iz organizacijskog odbora Tokio 2020. poručili su da planiraju brojne mjere u borbi protiv virusa kojima će biti omogućeno održavanje Igara bez obzira na dostupnost cjepiva.

Australski ministar zdravstva Greg Hant danas je izjavio da su mu iz vodstva MOO-a dali jamstva “o poduzetim koracima u osiguravanju cjepiva za sve sportaše i izaslanike koji će dolaziti iz svih krajeva svijeta”.

“Stoga očekujem da će cjepivo biti dostupno sportašima i delegacijama svih nacija te da će ono biti spremno mnogo vremena prije početka Igara”, rekao je Hant.

Novi termin Olimpijskih igara koje su u Tokiju trebale biti održane ove godine je od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021., a Paraolimpijske igre su na rasporedu od 24. kolovoza do 5. rujna.