Gas iz “Balkanskog toka”, koji je dio gasovoda “Turski tok” za tržište Srbije i Bosne i Hercegovine, tehnički bi mogao da poteče već 1. januara sljedeće godine, jer će gasovod do tada biti spreman, rekao je generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Bajatović je napomenuo da je to količina od tri milijarde kubika gasa.

On je rekao da su na “Balkanskom toku”, koji je cijevima iz Bugarske povezan sa Srbijom, preostali još radovi na automatizaciji upravljanja i optici, te da je u toku testiranje i “zapunjavanje” gasovoda.

“Naša kompresorska stanica će biti završena u maju sljedeće godine, kada bi i Bugari trebalo da završe jednu svoju, dok će drugu graditi tokom 2022. godine”, rekao je Bajatović za “Večernje novosti”.

On je odbacio mogućnost da američka administracija zakoči “Balkanski tok” uvođenjem sankcija kompanijama koje su angažovane na radovima.

Prema njegovim riječima, sve firme koje učestvuju u ovom projektu, uključujući “Srbijagas” i “Gastrans”, dobile su pismo od američkog Stejt departmenta da se izjasne o učešću u projektu, te da do sada niko nije tražio uvođenje sankcija, jer je linijski gasovod praktično završen.

“Balkanski tok” je drugi krak gasovoda “Turski tok” kojim ruski gas ide ka Bugarskoj i Srbiji i dalje ka EU (Mađarskoj).