Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da je oslobađanje od krivice bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa u Senatu za podsticanje nasilja prošlog mjeseca u Vašingtonu, podsjetnik da je demokratija “ranjiva” i da je svaki Amerikanac dužan da brani istinu.

“Ovo tužno poglavlje u našoj istoriji podsjeća nas da je demokratija ranjiva”, navodi Bajden u saopštenju objavljenom nekoliko časova nakon što u Senatu nije ostvarena dvotrećinska većina koja je bila neophodna da bi Tramp bio proglašen krivim.

Bajden je napomenuo da je 57 senatora, uključujući i sedam predstavnika Republikanske stranke, glasalo da je Tramp kriv.

Prema njegovim riječima, čak i oni koji su se izjasnili da Tramp nije kriv znaju da se suština optužbe nije promjenila a to je da je bivši predsjednik kriv “za sramotno zanemarivanje dužnosti” i snosi “moralnu odgovornost za izazivanje nasilja”.

On je naglasio da pri tom misli na policajca Brajana Siknika poginulog tokom upada u zgradu Kongresa 6. januara i ostale koji su tada izgubili život.

Američki predsjednik je pohvalio hrabrost onih koji su pokušali da zaštite integritet demokratije, uključujući demokrate i republikance, zvaničnike izbornih tijela, izabrane predstavnike i radnike na izborima.