Novi američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je ukaze kojima je izrazio namjeru da SAD ponovo pristupe Pariskom sporazumu o klimi i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Nekoliko sati pošto je u srijedu stupio na dužnost polaganjem zakletve na svečanosti inauguracije ipred Kongresa SAD u Vašingtonu, Bajden je u Ovalnom kabinetu Bijele kuće potpisao niz ukaza sa namjerom da odmah poništi više važnih odluka svog prethodnika Donalda Trampa.

Tramp je 2018. godine izveo SAD iz Pariskog sporazuma o klimi, a 2020. i iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Bajden je potpisao i ukaze o obustavljanju izgradnje zida na granici sa Meksikom, i o ukidanju zabrane ulaska u SAD državljanima nekih većinski muslimanskih zemalja, što su takođe bile kontroverzne Trampove odluke.

Potpisao je i ukaz o ukidanju dozvole za naftovod “Kistoun Iks-El”, od kanadske Alberte do američkog Teksasa, čiji je završetak Tramp odobrio u januaru 2017. godine, nekoliko dana pošto je postao predsjednik.

Novi šef Bijele kuće je naložio i produženje moratorijuma na otplatu dugova kako bi spriječilo izbacivanje iz stanova ljudi koji su u teškoj ekonomskoj situaciji zbog pandemije korona virusa.

Između ostalog, Bajden je naredio i obavezno nošenje maski u federalnim objektima i formiranje federalne kancelarije za koordinaciju odgovora na pandemiju korona virusa, navodi Asošiejted pres.