Urednik BH Radija1 Željko Bajić komentirao je u emisiji BHT1 Uživo okrugli sto koji je danas organizovao ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima (UN) Vasily Nebenzya u zgradi UN-a u New Yorku kao i utjecaj Rusije na BiH.

https://youtu.be/fnfLRQuQwSE

Povod okruglog stola je 25. godišnjica parafiranja Daytonskog sporazuma. Podsjećanja radi, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odbio je poziv za učešće na okruglom stolu jer, kako je pojasnio, poziv nije bio upućen Predsjedništvu BiH kao šefu države.

„U vrijeme Daytona, Rusi su bili jedan od bitnih međunarodnih aktera, ali za 25 godina uloga Rusije sigurno ako nije ojačala nije ni oslabila. Rusija je danas vrlo bitan međunarodni faktor koji igra i želi da igra bitnu ulogu u svim svjetskim problemima. Naš je problem svih ovih 25 godina što međunarodnoj politici pristupamo s emocijama. Tu nema emocija”, kazao je Bajić.

On se osvrnuo i na sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC), gdje Rusija daje izdvojeno mišljenje u odnosu na sadržaj zajedničke izjave članica PIC-a.

„Kada je konstituisan PIC, Rusija je imala sasvim drugo mjesto. Sada kada ne vidi da ima saveznike u drugim članicama, ona ima svoje izdvojeno mišljenje. Koliko su drugi članovi PIC-a spremni na neki kompromis i dijalog s Rusijom, to je pitanje koje premašuje odnos unutar Bosne i Hercegovine”, kazao je Bajić.

Kada je u pitanju uticaj Rusije na BiH i njenu budućnost, urednik BH Radija1 smatra kako Rusija pokušava „ na neki svoj način, dijalog s nama“.

„ Mi nikad nismo poveli dijalog s Rusijom.  Nismo nikad pokušali, ni pojedinačno ni kao političke partije ili entiteti imati ozbiljan razgovor s Rusijom. Nama bi u odnosima s njom prije svega trebala biti bitna ekonomija. Nismo nikad izgradili taj odnos”, zaključio je Bajić.