Svake godine Hadžiisakovići stižu u Banjaluku iz različitih dijelova svijeta kako bi Bajram proslavili u krugu najbližih i najvoljenijih. Ove godine, zbog koronavirusa to nije bilo moguće, ali Hadžisakovići kao velika i složna porodica okupili su se u broju u kojem je to bilo moguće.

Kako to nalažu običaji, nakon bajramskog namaza u obližnjoj džamiji, obilazi se najstariji član porodice, a to je ove godine bio Galib.

GALIB HADŽIISAKOVIĆ

“Dođe se na jutarnju kafu i na sok, onda se ide na klanje kurbana – žrtva se prinosi, kurbani se zakolju. S obzirom da je ovo jako toplo vrijeme, to mora da se ohladi da bi se moglo isjeći i sutra će se to obaviti i meso će se dijeliti džematlijama, komšijama”, rekao je Hadžiisaković.

Za baklave, kadaif i ostale poslastice zadužen je ženski dio ove velike porodice. Uoči Kurban-bajrama posebna pažnja se posvećuje i spremanju kuće.

SABILA HADŽIISAKOVIĆ

“Ovo je danas jedan poseban dan za nas koji smo od djetinjstva to imali i vodili. I danas dan osjećamo jednu potrebu koju moramo zbog sebe i vjere i svega ostaloga”, kazala je Hadžiisakovićeva.

Hadžisakovići koji dijele sudbinu i mnogih drugih bosanskohercegovačkih porodica, čiji članovi žive vani i u mješovitim brakovima, primjer su i složne porodice kojoj je otuđenje sasvim stran pojam.

SENADA SAVIĆ

“Družimo se, veseli smo, pozitivna energija, što je najbitnije. Širimo tu pozitivnu energiju”, istakla je Savićeva.

Ipak, danas je pala i poneka suza, za sve one u tuđini, koji nisu bili sa svojom porodicom.