Željko Bakalar, predsjednik CIK-a rekao je da je CIK, u cilju što veće transparentnosti, odlučio obavijestiti javnost o početku štampanja glasačkih listića.

“Nakon višemjesečnog problema zbog neusvajanja Zakona o budžetu, te žalbe ponuđača za štampanje, neznatno kasnimo u odnosu na predviđene rokove. Štampaće se oko sedam miliona, a posao je vrijedan 805.528 KM. Radiće “Unioninvestplastika” iz Sarajeva. Biće osigurane dodatne mjere bezbjednosti, od procesa nabavke do nadzora nad štampanjem listića”, rekao je Bakalar.

On je dodao da je CIK posebnom odlukom odredio osobe za nadzor nad pakovanjem papira.

“Takođe, odabrane su osobe za stalni nadzor nad štampanjem prije pakovanja, metodom slučajnog uzorka. Redovno će obavještavati CIK o svom nadzoru. Videonadzor je osiguran 24 sata. Prvi kontigent je stigao uz policijsku pratnju 12. septembra. Papir je propisno zapakovan”, naglasio je Bakalar.

Bakalar je rekao da bi trebalo uskoro da počnu pakovanja za glasačke komplete putem pošte, a prema odredbama Izbornog zakona međunarodni posmatrači, udruženja građana, političke partije i dr. mogu posmatrati sve izborne aktivnosti, uključujuci i ovu, uz akreditaciju.

Bakalar je rekao da je u ovom izbornom ciklusu povećan broj prijava van BiH, posebno putem pošte.

“Naše službe vrše aktivnost, ali uz ovako povećan broj smo sa zakašnjenjem dobili sredstva. U toku je i dalje obrada, ali kad budemo zaključivali konačno birački spisak daćemo više detalja.To bi trebalo biti prvog oktobra, ali može biti kašnjenja zbog velikog broja prijava i otežanih uslova”, objasnio je Bakalar.

Predsjednik CIK-a naglašava da je zabrinjavajuće što dobijaju odgovore sa nivoa načelnika i gradonačelnika u vezi sa osiguranjem epidemioloških mjera na izbornim mjestima, dok je sa druge strane neshvatljivo da ovaj problem ignorišu entitetske vlade i Savjet ministara.

“Sve je veći broj odgovora iz lokalnih sredina da še obezbijediti neophodnu opremu za zaštitu zdravlja građana prilikogm glasanja”, kaže Bakalar.

Kada je u pitanju glasanje osoba pozitivnih na koronavirus Bakalar kaže da je juče donijeta izmjena Pravilnika.

“Radiće se u mobilnim timovima Covid-19. Moraće imati posebnu opremu, a naša preporuka je da bar jedan zdravstveni radnik bude u timu. Radiše se aktivna registracija tih osoba, zaraženih ili u samoizolaciji. Kad se dostavi takvo rješenje, moći će ostvariti svoje pravo”, objasnio je bakalar, te ovo prilikom pozvao institucije koje izdaju rješenja budu ažurnije da se ne bi građanima uskratilo glasačko pravo.