Jedanaesto izdanje Balet festa Sarajevo 2020. biće održano u online formatu od 17. do 26. septembra. Pored online predstava, publika će uživo moći da prisustvuje izložbi i konferenciji posvećenoj 70. godišnjici postojanja baleta u Bosni i Hercegovini.

Online platforma Balet festa omogućit će svim ljubiteljima baletne umjetnosti da besplatno gledaju šest vrhunskih predstava nacionalnih teatara iz nekoliko zemalja regije i Evrope. Veliki trud uložen je da bi se dobila prava na emitovanje svih ovih predstava, koje donose nepromijenjen koncept Balet festa u vidu klasičnog i savremenog baleta.

EDINA PAPO, ravnateljica Balet Festa

“Želim da naglasim da sam ove godine izabrala koreografski par ili koreografa Vasilija Medvedeva, u tri različite kompanije, u tri različita baletna teatra svjetska i sa veoma različitim repertoarom”.

Balet fest počinje 17. septembra izložbom Veliki format u Galeriji Novi Hram, posvećenoj velikom i značajnom jubileju – 70. godišnjici postojanja baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Želja organizatora je da ovom izložbom skromno, ali vrlo dostojanstveno obilježe jubilej u vrijeme pandemije. Publika će moći u ograničenom broju prisustvovati i konferenciji posvećenoj
ovom značajnom jubileju.

EDINA PAPO, ravnateljica Balet Festa

“Uz sve mjere, epidemiološke i higijenske, mi ćemo pokušati da okupimo ljude koji su ljubitelji i radoznalci umjetnosti baleta. Naši predavači su zaista uvaženi gosti, profesor doktor Ivan Čavlović koji će nam naravno govoriti o tom prekrasnom, samo nama svojstvenom identitetu u repertoaru sarajevskog baleta.

Upravo konferencija predstavlja najbolji razlog da se umjetnici i javnost još jednom podsjete na bogatu riznicu koja je prisutna na baletnoj sceni Bosne i Hercegovine punih 70 godina, ali i na specifikum i hronologiju razvoja našeg baleta koji se posljednjih godina nalazi u velikoj krizi.