Muzičko-scenski spektakl “Carmina Burana” ansambla Državne opere i baleta iz Sjeverne Makedonije, održan je sinoć u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić“. Učestvovalo je više od 200 umjetnika iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Turske, Portugala, Rusije i Srbije.

Premijerna izvedba prije četiri dana je bila u u Skoplju, a pred sarajevskom publikom izvedena je zahvaljujući Fondaciji za kulturu i obrazovanje “Amadeus” i maestru Emiru Nuhanoviću, te direktoru Državne opere i baleta Sjeverne Makedonije Vasku Ristovu.

Nuhanović je, najavljujući ovaj spektakl, kazao da je nekoliko puta dirigovao “Carminu Buranu”, ali da nije uspijevao napraviti s baletom kao što je to bilo prije devedesetih godina. Sinoćnja baletno-operna “Carmina Burana” u Sarajevu je održana nakon tri decenije.

U realizaciji spektakla učestvovali su, pored ostalih, scenograf Miodrag Tabački iz Srbije, koreografiju i libreto potpisuje Can Arslan iz Turske, baletni kostimograf je Gizem Betil iz Turske, operni kostimograf Elena Doncheva iz Sjeverne Makedonije, odakle dolazi i režiser Dejan Proshev.

Uz ansambl iz Sjeverne Makedonije nastupili su i bosanskohercegovački umjetnici i dječiji horovi.