Dugometražni film “ŽŽŽ” (“Žurnal o Želimiru Žilniku”) reditelja Janka Baljaka u srijedu je imao svjetsku premijeru u zvaničnoj selekciji Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala.

Film, nastao u produkciji novosadskog ARBOSA, uz podršku Filmskog centra Srbije, sniman je više od tri godine kao “road movie” dokumentarac kroz više od 50 godina dugu filmografiju Želimira Žilnika, ali i kao putovanje kroz istoriju Jugoslavije.

Želimir Žilnik (rođen u Nišu, 1942. godine, živi i radi u Novom Sadu) autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova, jedan od začetnika žanra doku-drama, nagrađivan na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima.

U filmu Janka Baljaka kroz priču o Žilniku i njegovom stvaralaštvu također se prati i  pronalazak davno cenzurisanog i zabranjenog filma “Sloboda ili strip” koji je prije 50 godina cenzura zaplijenila a koji je nedavno slučajno pronađen.

Govoreći za Fenu o nastanku filma, Baljak je kazao da je ideja bila napraviti dokumentarac kao dijalog dva autora po uzoru na knjigu Trifo: Hičkok, jer u njoj dva autora vode kreativne razgovore.

– Praktično sa Žilnikom i kamerom prolazimo kroz mjesta na kojima je on snimao filmove. Razgovaramo s ljudima koji su u životu i ostavimo tu vrstu svjedočanstva. Film se zove Žurnal i ima tu formu žurnala. Bio mi je problem kako da povežem sve te slike i sva ta putovanja u jednu cjelinu. I onda smo imali tu sreću da Žilnik nađe kopiju filma “Sloboda ili strip” i da taj film bude vezivno tkivo – ustvrdio je on.

Baljak smatra da je za dobar film najbolji Žilnikov recept, jer on nikad nije čekao velika sredstva, nije čekao budžet.

– Shvatio sam da nakon godina skupljanja novca nismo više isti ljudi, više nam se taj film ne snima. A Žilnik nije nikad čekao da događaji prođu. Uvijek je imao pravu temu – podvukao je. 

Direktor fotografije u filmu je Jovan Milinov, montažu je uradila Aleksandra Milovanović, muziku autorski potpisuje Predrag Vranešević, dizajn zvuka su radili Baljak i Natalija Strahinić, a supervizor zvuka je Janja Lončar.