Nakon masovnih protesta zbog rastućeg nasilja nad ženama, vlasti Bangladeša spremaju uvođenje smrtne kazne za silovanje.

Vlada Bangladeša usvojila je odluku kojom se najviša kazna za silovanje preinačava iz doživotne zatvorske u smrtnu kaznu.

Portparol kabineta Kandaker Enverul Islam je rekao da parlament Bangladeša nije u stanju da organizuje sjednicu, a da će predsjednik te zemlje Abdul Hamid ratifikovati odluku o izmjenama Zakona o prevenciji nasilja nad ženama i djecom.

Islam je dodao da je vlada odobrila i prijedlog ubrzanog procesa rješavanja slučajeva silovanja.

Bangladeški ministar pravde Anisul Huk izjavio je kako očekuje da predsjednik te države već sutra odobri uvođenje smrtne kazne za silovatelje.

Zbog učestalih slučajeva polnog nasilja u više gradova u Bangladešu već nekoliko sedmica su održavani masovni protesti. Nevladina organizacija Ain-o-Sališ Kendra objavila je izvještaj u kojem piše kako je u prvih osam mjeseci ove godine u Bangladešu zabilježeno 889 slučajeva silovanja i kako je najmanje 41 žrtva preminula. Iz te organizacije navode kako strah od odmazde i dugotrajni sudski postupci i dalje dovode do toga da većina slučajeva nasilja i silovanja žena ne bivaju prijavljeni bangladeškoj policiji.