Dragan Ivanović, Danilo Vuković i Rastko Zeljković studenti Elektrotehničkog fakulteta danas su u Banjaluci promovisali svoj softver “pametni parking”.

Ivanović je istakao da su njihov rad prepoznali Grad Banjaluka i kompanija “Prointer” zahvaljujući čemu je implementiran pilot projekat “pametni parking” na parking garaži u banjalučkom naselju Borik.

“‘Pametni parking’ je softver koji omogućava da putem mobilne aplikacije ili web sajta svi korisnici u svakom trenutku dobiju informaciju da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta i koliko. Za sada je to samo ovaj jedan parking, a nadam se da ćemo u budućnosti ostvariti neku vrstu poslovne saradnje i na ostalim parkinzima kako u Banjaluci, tako i u drugim lokalnim zajednicima koja će rezultirati time da će građanima i turistima biti olakšano parkiranje”, kazao je Ivanović.

Prezentaciji rada “pametnog parkinga” prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić koji je rekao da Banjaluka ima četiri strateška pravca razvoja među kjima zeleni grad i pametni grad.

“U okviru tih fokusa je dosta optimizacija i poboljšanja u saobraćaju”, kazao je Radojičić i dodao da je u pitanju pokušaj optimizacije parkiranja kako bi građani manje vremena gubili u saobraćaju tražeći slobodno mjesto za parkiranje.

Prema njegovim riječima, cilj Grada Banjaluka je da se ovim softverom pokrije šire područje grada.

“Imamo i drugih ideja koje se tiču modernizacije u saobraćaju, kada je riječ o modernizaciji naplate parkiranja, brojanja frekvencije saobraćaja pogotovo na raskrsnicama”, kazao je on.