U okviru priprema za nadolazeće jesenje i zimske dane, kada se očekuje povećan broj zaraženih koronavirusom i drugim respiratornim infekcijama,dodatno se osposobljava primarna zdravstvena zaštita na području Banjaluke.

Između ostalih aktivnosti, Grad Banjaluka odobrio je dodatnafinansijska sredstva za opremanje posebne Kovid ambulante u naselju Dolac.

Covid ambulanta u Banjaluci već od septembra trebala bi biti potpuno osposobljena za pružanje kompletne usluge, koja je u nadležnosti primarne zdravstvene zaštite građanima Banjaluke kod kojih postoji sumnja ili su pozitivni na koronavirus, kao i osobama sa simptomima akutnih respiratornih
infekcija.

MLADEN ŠUKALO, liječnik obiteljske medicine u Domu zdravlja Banja Luka

“Definitivno od septembra, na jednoj lokaciji koja je izolovana , koja neće ni na koji način ometati pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite za građane koji dolaze u ambulante potordične medicine iz nekih drugih razloga i samim tim ćemo izbjeći mogućnost njihovog kontakta i na taj način širenja zaraze.

Grad Banjaluka odobrio je dodatnih 150 000 KM za opremanje Covid ambulante u Docu, koja raspolaže sa dovoljnim prostornim kapacitetom,posebnim ulazima. Biće opremljena sa dodatnom opremom za dijagnostiku i zbrinjavanje pacijenata. Na taj način biće rasterećen i dio Poliklinike gdje su odvajani pacijenti sa povišenom temperaturom.

IGOR RADOJIČIĆ, gradonačelnik Banje Luke

“Sada su čekanje i čekaonice na otvorenom praktično. Mi pripremamo neku vrstu provizornog zahvata u okolnom prostoru kako bismo za dolazeće loše meteoprilike napravili nadstrešnice , prilaze gdje bi ljudi mogli čekati na lošijim vremenskjim uslovima”.

Prelomni krizni momenat očekuje se već sljedeći mjesec sa početkom nove školske godine, vraćanjem javnog prevoza u puni kapacitet i nakon povratka građana sa godišnjih odmora. Vrijeme u kojem se inače javljaju respiratorne infekcije, zahtijevaće maksimalan angažman primarne zdravstvene zaštite.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

“Mi se sada moramo pripremati za ono što nas očekuje ja vjerujem već u oktobru, a to je niz upala pluća različitih uzročnika. Mi tada treba da zbrinjavamo ljude a da epidemiološki radimo što se tiče korone tako da ta dva segmenta koja ćemo svakako razvijati i u tom dijelu i doktori porodične medicine su apsolutno obučeni da liječe atipičnu virusnu upalu pluća bez obzira kojeg uzročnika i da procijene ono stanje kada taj pacijent treba bolničku njegu”.

Uprava Grada Banjaluka i Dom zdravlja najavili su da se traži i adekvatna lokacija za školski dispanzer, gdje bi djeci školskog uzrasta, sa akutnim respiratornim infekcijama, na jednom mjestu bila omogućena zdravstvena zaštita.