U banjalučkom Studentskom centru Nikola Tesla počelo je useljavanje 200 brucoša, dok će oko 1.100 studenata viših godina u paviljone ovog studentskog doma moći useliti u novembru.

Mjesta u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci ima dovoljno, a cijene ostaju na nivou prošlogodišnjih. Saopštio je to na konferenciji za novinare direktor ove ustanove Dragoslav Topić.

Konkurs je raspisan za 1 300 kreveta, od čega je za brucoše predviđeno 200.

Djeca poginulih boraca, djeca bez oba roditelja i studenti sa invaliditetom oslobođeni su plaćanja, ukoliko prvi put upisuju prvu godinu osovnih studija.

Dragoslav Topić, v.d. direktora Studentskog centra Nikola Tesla, objasnio je da je useljenje studenata viših godina odgođeno za novembar obzirom da su im odobreni dodatni oktobarski rokovi za polaganje ispita zbog epidemije koronavirusa.

Govoreći o cijenama u Studenstskom centru Topić je naglasio da su one ostale na prošlogodišnjem nivou, to je za smještaj 20 KM u trokrevetnoj, u dvokrevetnoj 25 KM, a za tri obroka cijena je tri KM.

Istakao je da su dobili preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za organizaciju rada.

“U odnosu na ono što imamo za prethodni period nema značajnijih promjena, u pitanju su mjere kojih se pridržavamo od 1. juna, odnosno od povratka studenata”, rekao je Topić.

Naveo je da svi domovi neće moći ispoštovati preporuku Instituta da bi bilo dobro da razmak između studenata u samim sobama bude dva metra.

“Ako bi se pridržavali preporuke da u sobama budu smještena po dva studenta, došli bismo u situaciju da preko 800 studenata pošaljemo kućama i onemogućimo ima studiranje”, kazao je Topić.

Rekao je da se sve površine koje koriste studenti i radnici Studentskog centra dezinfikuju tri puta dnevno, a studentima na ulazu u objekte mjeri se temperatura, dezinfikuju ruke i obuću, te su obavezni i da nose maske. Topić je istakao da postoji i preporuka Instituta koja se odnosi na same studente da što češće peru ruke i vrše dezinfekciju svojih soba u koje zaposleni u Studentskom centru ne ulaze, navodeći da je sada odgovornost na svakom pojedincu kako ne bi ugrozili nastavak školovanja i svoje kolege.

“U protekloj sedmici imali smo dva zaražena studenta, koji su poslani kući”, rekao je Topić i dodao da su svi koji su bili u kontaktu stavljeni u izolaciju.

On je dodao su u paviljonu jedan Studentskog centra spremne prostorije sa toaletima i posebnim ulazima za one koji će eventualno biti zaraženi.

Svaki student pri potpisivanju ogovora dostavlja ljekarsko uvjerenje da može boraviti u Centru, a tom prilikom popunjavaju i epidemiološki upitnik.

“Apelujemo na sve studente koji su se uselili za vikend da se pridržavaju mjera”, rekao je Marko Ćurko, član Skupštine studenata Studentskog centra.