Predstavnici Republike Srpske od sutra neće učestvovati u radu na nivou institucija Bosne i Hercegovine, rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka u Banjaluci.

Sastanak je održan nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida.

“Ne povlači se niko, samo nema uslova za rad u Predsjedništvu BiH, parlamentu BiH i Savjetu ministara BiH”, rekao je Čubrilović.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su svako nametanje na nivou Bosne i Hercegovine, kazao je on, dodajući da “ne postoji legalni i legitimni visoki predstavnik”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je kazao da su imali konstruktivan pristup.

On je rekao da na nivou Bosne i Hercegovine neće učestvovati u odlučivanju “dok se sve ovo ne anulira”.

Tim povodom, u petak će biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Dodik je rekao kako su se učesnici sastanka danas dogovorili da na sjednici donesu dva zakonska rješenja o kojima su se saglasili. On je dodao da će sjednica NSRS biti zatvorena za javnost.

Dodik je izjavio da novi visoki predstavnik “nema legitimitet i da neće biti prihvatana nijedna njegova odluka”.

On je naveo da je današnji sastanak uslijedio povodom veoma složene situacije poslije najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Osim Čubrilovića, koji je i lider Demosa, i Dodika, lidera SNSD-a, sastanku su prisustvovali predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo je prošle sedmice dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.