Na rehabilitaciji pacijenata koji su imali teži oblik koronavirusa, već deset mjeseci rade u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr. Miroslav Zotović“ u Banjaluci.Oporavak, koji uključuje razne programe vježbi uz obavezno uključenu podršku psihologa, ovdje traje do 28 dana.

Dušanka Veselinović iz Bijeljine prebolovala je Covid-19 i obostranu upalu pluća uz 18 dana kiseoničke podrške u bijeljinskoj bolnici. Zbog ovoga je već 27 dana na rehabilitaciji u Zavodu Zotović. I dalje osjeća zdravstvene tegobe, ali one nisu ni blizu stanja koje je imala kada je izašla sa bolničkog liječenja.

DUŠANKA VESELINOVIĆ, pacijent iz Bijeljine

“Dvadeset sedmi dan sam ovdje u ovoj banji i bolje mi je u svakom smilsu,i fizičkom i psihičkom,stekla sam neku kondiciju,na kojoj moram raditi i kod kuće,ali ovde smo imali svu podršku,ljekara,fizijatara,psihologa,psihijatara”.

Svoju rehabilitaciju prije nekoliko dana otpočeo je i Aleksanadar Majstorović, pacijent iz Banjaluke.

ALEKSANDAR MAJSTOROVIĆ, pacijent iz Banjaluke

“Mogu da vam kažem da sam se nakon izlaska iz bolnice osjećao jako loše,nisam mogao hodati ni 500 metara u toku dana, imao sam veliki zamor,konstanstne glavobolje.Dolaskom ovdje nakon prva 24 sata bilo mi je bolje.Mnogi problemi su nestali”.

U Zavodu Zotović već mjesecima rade sa pacijentima koji su preležali koronu na oporavku koji podrazumijeva ne samo vježbe disanja,već i niz drugih vježbi neophodnih za potpuni oporavak. I svakom pacijentu pristupa se individualno.

Dr. NIKOLINA TODOROVIĆ, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr. Miroslav Zotović”, Banjaluka

“Program podrazumijeva vježbe mišićne izdržljivosti,vježbe na biciklu i sve one vježbe koje poboljšavaju grudni torakalni dio, uz sve to tu su i druge kondicione vježbe,praćenje ljekarsko svih parametara pacijenta.”

BOSILJKA TOROMAN, fizioterapeut

“Pacijenti obično na trenningu navode tegobe poput brzog zamaranja,ne mogu da se penju uz stepenice,ne mogu uspon da podnesu.Radimo na disanju,i to onom dijafragmalnom”.

Svaki pacijent prolazi uz rehabilitaciju i dijagnostiku,od laboratorije do spirometrije i gasnih analiza.Do sada je kroz ovu ustanovu prošlo više stotina post-covid pacijenata,kojima se nakon otpusta savjetuje da nastave sa vježbama i na taj način nastave oporavak.