U Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS za večeras je najavljeno otvaranje samostalne izložbe radova akademskog slikara i akademika fra Petra – Perice Vidića. U pitanju je novi ciklus slika koje su, u proteklih godinu dana, nastale u ateljeu umjetnika i dosad nisu izlagane.

Izložba će biti postavljena do 11. jula, u okviru Festivala “Baščaršijske noći”.

Rođen 1938. godine u Sarajevu fra Petar – Perica Vidić je završio Klasičnu gimnaziju u Visokom, a studij filozofije i teologije u Sarajevu. Dosad je imao više od 100 samostalnih izložbi u BiH i inozemstvu. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja. Gvardijan je Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku.

U okviru Festivala “Baščaršijske noći”, za subotu u Velikoj dvorani JU Bosanski kulturni centar KS, najavljen je zajednički koncert Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH i Orkestra američke vojske.

Zajednički vojni orkestar upriličit će, na dan koncerta, u 16.00 sati defile od Vječne vatre, kroz ulicu Ferhadija, do Sebilja. Duvački orkestar izvest će tom prilikom dio repertoara i tako pozvati publiku na koncert koji će biti održan u BKC-u.

S obzirom na to da je zbog epidemioloških mjera ograničen broj posjetitelja, koncert će biti prenošen i uživo, 3. jula u 20 sati, putem JuTjub kanala BKC Sarajevo.

Zajednički duvački orkestar broji tridest i osam članova, a izvest će raznolik program koji između ostalog uključuje vojne marševe, tradicionalne američke kompozicije, ali i popularne evergreen pjesme u aranžmanima za duvački orkestar.

Drugi dan festivalskog vikenda bit će posvećen najmlađima. Za nedjelju je tako, u Velikoj dvorani JU “Bosanski kulturni centar KS” u 12.00 sati, najavljena izvedba predstave za djecu “Dječak koji je sanjao more” Pozorišta lutaka Mostar.

Bit će to sarajevska premijera predstave rađene prema tekstu Selme Parisi, a režiju i scenografiju potpisuje Zijah Sokolović. Predstava je namijenjena za djecu uzrasta šest godina i više. U predstavi igraju Igor Vidačković, Nina Popović, Ali Kamer Aksoj i Diana Ondelj Maksumić.

“Besplatne ulaznice za programe se preuzimaju na portirnici BKC-a, radnim danima u periodu od 09 do 18 sati”, navodi se.