U okviru Festivala Baščaršijske noći, večeras će u Galeriji JU Bosanski kulturni centar KS nastupiti sarajevski gudački ansambl SAGA.

Ansambl čine Ivana Đurić, violina, Ivan Vanja Radoja, violina, Sanja Manov, viola i Anela Dervišević, violončelo, saopćeno je iz Bosanskog kulturnog centra.

Na programu će biti djela koja su komponovali Gardel, Bizet, Bach, Albinoni, Massenet, Mozart, Delibes, Sinatra, Michael Jackson i Queen.

SAGA izvodi popularnu, klasičnu i ponekad tradicionalnu muziku, ali nije uslovljena pojedinačnim žanrom. Širokim repertoarom želi da pokaže da je moguće klasičnom vrstom instrumenata i klasičnom postavom gudačkog kvarteta dobiti neklasičan rezultat i zanimljive muzičke aranžmane.

Ansambl je nastao 2019. godine u želji da se sarajevsko muzičko kamerno izvođenje obogati kroz koncerte i druge muzičke projekte.

Među njihovim značajnijim nastupima izdvaja se koncert u Zemaljskom muzeju BiH 2019. godine, te snimanje muzike za film koji još uvijek nije objavljen i snimanje muzike za nagrađenu videoigru „The enchanted world“.