Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) zaključio je da je trenutna epidemiološka situacija u tom kantonu kritična, saopćio je v.d. premijera ZDK Mirnes Bašić.

On je rekao da je Krizni štab danas razgovarao o novim modelima kako da se Kantonalna bolnica Zenica odupre pritisku zbog velikog priliva Covid-pozitivnih bolesnika.

“U narednom ćemo periodu određeni broj bolesnika upućivati prema Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, a određeni broj pacijenata sa lakšom kliničkom slikom upućivat ćemo prema Općoj bolnici Tešanj jer tu imamo slobodnih kapaciteta”, kazao je Bašić.

On je napomenuo da je ZDK jedan od osnivača UKCS-a te da im pripadaju 22 kreveta za pacijente, na čemu će insistirati, ali dodaje kako su već dobili usmeno obećanje da će im biti omogućeni kapaciteti koji im pripadaju.

O uvođenju novih, restriktivnijih mjera, istakao je Bašić, nije razgovarano niti će u dogledno vrijeme razgovarati.

Mjere su, smatra, dobre, ali treba samo insistirati na njihovoj provedbi te najavljuje da će donijeti zaključke da „uozbilje policijske organe, da inspekcija malo više pojača inspekcijske nadzore“.

Epidemiološka situacija u ZDK, naveo je ministar zdravstva Adnan Jupić, nešto je malo bolja nego u drugim sredinama, ali problem je nedostatak kadra – primarno anesteziologa i infektologa te smještajnih mjesta za tretiranje tih pacijenata.

“Mislim da je stvarna brojka oko 950 aktivnih pacijenata. To nije puno, mi smo imali slične situacije i ranije. Ono što je dodatni problem su smještajni kapaciteti i vrlo teška klinička slika naših pacijenata”, rekao je Jupić.

On je još jednom pozvao građane na suradnju i poštivanje mjera.

“Ja sam zadovoljan saradnjom sa velikim dijelom građana ZDK. Pridržavanje epidemioloških mjera najmanje je što u ovom trenutku svi mogu učiniti, ali istovremeno i najveće – da pomognemo zdravstvenim radnicima”, rekao je Jupić.

On je najavio da će se u narednom periodu intenzivno raditi na promociji vakcinacije protiv virusa korona.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac napomenuo je kako su jutros imali hospitaliziranih 139 pacijenata te 12 pacijenata na Odjelu intenzivne njege.

“Šest pacijenata je bilo na invezivnoj, a šest na invazivnoj ventilaciji. Kapaciteti su, praktično, popunjeni. Dovedeni smo u situaciju da se, svakog trenutka, vrlo lako može desiti da ne možemo primiti više nijednog pacijenta”, upozorio je Skomorac.

On je podsjetio da je ova bolnica, zbog nedostatka anesteziologa, još prije mjesec dana ukinula “hladni operativni program” te se hirurški tretiraju samo hitni i onkološki pacijenti.

“Moj prijedlog je i da se ukinu specijalističke usluge, jer mi moramo povući kadrove u ustanovu i na taj način pokušati da saniramo situaciju u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje su nam ti ljudi najpotrebniji”, kazao je Skomorac.