Njemačka savezna država Bavarska će naručiti 2,5 miliona doza ruske vakcine “Sputnjik V”, saopćio je državni premijer Markus Soeder.

“Kada Sputnjik V bude odobren u Evropi, Bavarska će primiti dodatne doze vakcine putem kompanije u cilju povećanja suplementarnih kapaciteta Bavarske”, izjavio je Soeder.

Ruska vakcina još nije dobila odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA). Do sada su četiri vakcine odobrene za korištenje u Evropskoj uniji: “BioNTech” i “Pfizer”, “Moderna”, “AstraZeneca” i jednodozna vakcina “Johnson & Johnson”.

Zaključno s 22. martom, više od 14,3 miliona doza vakcina protiv COVID-19 “BioNTech”, “AstraZeneca” i “Moderne” su isporučene u Njemačkoj, sudeći po vladinim podacima. Zbog slučajeva cerebralne venske tromboze povezanih s vakcinacijom, “AstraZeneca” vakcina generalno je limitirana ljude starije od 60 godina.

Tri mjeseca nakon početka njemačke kampanje vakcinacije, više od 4,6 miliona ljudi u Njemačkoj u potpunosti je vakcinisano do utorka, dovodeći stopu vakcinacije u zemlji na 6,5 posto, saopćio je institut za javno zdravstvo “Robert Koch”, prenosi Xinhua.