“Balcan Crypto Exchange” je prva platforma u Bosni i Hercegovini za kupovinu, prodaju i razmjenu digitalne imovine. Jedinstvna berza kriptovaluta označava veliki korak naprijed ka stvaranju novog i vlastitog tržišta digitalne imovine u Bosni i Hercegovini i regionu, koje nije zavisan od stranih berzi.

Nakon prve kriptomjenjačnice, ova banjolučka kompanija korisnicima nudi i prvu kriptoburzu u Bosni i Hercegovini koja korisnicima omogućava da iznesu ponudu i potražnju, odnosno cijenu po kojoj žele kupiti ili prodati kriptovalute na BCX Burzi. Korisnik koji nudi određenu kriptovalutu iznosi svoju cijenu po kojoj prodaje, drugom korisniku koji želi kupiti.

“Razlika između kriptomjenačnice i kripotoberze je u tome da je mjenjačnica bila naša prva faza projekta gdje smo mi i omogućili da građani BiH mogu putem našeg portala kupuju i prodaju kriptovalute za km na siguran i transparentan način, a na berzi mi omogućavamo da korisnici međusobno razmjenjuju kriptovalute”, kaže Nikola Klak, glavni ravnatelj i većinski vlasnik kompanije “BCX”.

Kako bi korisnici dobili mogućnost korištenja platforme i same razmjene ili kupovine kriptovaluta, najprije moraju izvršiti registraciju, zatim unijeti svoje osobne podatke, koji, prema riječima suosnivača ove tvrtke ne mogu i neće biti zlouporabljeni. Nekoliko je razina zaštite sustava i izvršavanja transakcija koje osiguravaju neautoriziran pristup, ali i zaštitu samokorisničkog računa svakog klijenta.

“Potrebno je da se izvrši identifikacija kao prilikom otvaranja računa u banci. Ovdje je samo potrebna lična karta, tekući račun i dokaz o prebivalištu. Nakon što se izvrši veritifikacija ti podaci se u skladu s pravilnikom o zaštiti ličnih poidataka, oni se pohranjuju na jedan siguran server u skladu sa najsuvremenijm rješenjima kada je u pitanju zaštita ličnih podataka”, pojašnjava Boris Majstorović, izvršni ravnatelj i suvlasnik kompanije “BCX”.

Ono što je bio cilj ove tvrtke jeste relativnu nepoznanicu na ovaj način približiti građanima naše zemlje.

“U čitavom svijetu postoje berze i mjenjačnice koje su regulisane, neke pokrivaju samo regiju neki globalni nivo. Naši građani nisu bili u mogućnosti da učestvuju na tom tržištu. Mi smo pokrenuli projektat, koji građanima omogućuje da to mogu raditi jednostavno brzo i legalno. Tako da smo mi u BiH otvorili tržište za korisnike”, naglašava Klak.

Majstorović ističe da je fokus kompanije na edukaciji stanovništva.

“Mi smo pokrenuli dva mini projekta. Jedan je vodič ‘Od A do Z’ koji je za same početnike, može se naći na našoj platformi, ali i također za one nešto malo naprednije koji već znaju nešto o kripotsvijetu, i tu se nalaze najnovije vijesti iz kriptosvijeta”, dodaje Majstorović.

Kriptovalute na svjetskoj razini doživljavaju svakodnevni rast, a trenutačno zauzimaju oko 2 posto svjetskog financijskog tržišta. Na prvoj ovakvoj platformi u Bosni i Hercegovini, korisnicima je dostupno 6 različitih kriptovaluta, kojima mogu trgovati.