Trinaest članica Evropske unije, među kojima i Hrvatska, Grčka, Italija, Španija i druge vodeće turističke destinacije u EU, postigle su dogovor o prioritetnim kriterijima za izdavanje takozvanih “zelenih pasoša” koji bi tokom pandemije olakšali kretanje turista, saopšteno je u Beču.

Austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger rekla je da je cilj da se zeleni pasoš “što prije i po mogućnosti u istom obliku” koristi u svim zemljama EU, javlja Hina.

Ministarka je rekla da se radi o “pitanju opstanka za evropski turizam”.Austrija, Bugarska, Kipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se još krajem marta saglasile oko sedam kriterija za izdavanje zelenih pasoša koji bi trebalo da se primjenjuju najkasnije do početka juna.

“Zeleni pasoš će preko QR koda odmah pružiti informaciju da li je njegov vlasnik vakcinisan, testiran ili je prebolio korona virus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU od čekiranja na aerodromu do posjete seoskoj gostionici”, rekla je austrijska ministarka turizma.

Osjetljivi zdravstveni podaci vlasnika zelenog pasoša bi isto tako ostajali u zemlji porijekla i ne bi se čuvali centralizovano na nivou EU.

Lista sa kriterijima predata na kontrolu Evropskoj komisiji koja bi narednih dana trebalo da donese odluku o primjeni.