Zamislite grad u kojem sve funkcioniše besprijekorno. U kojem ste tek nekoliko klikova udaljeni od svakog pitanja koje bi vam moglo olakšati život.

Neda Tadić/BHRT

Grad u kojem živi sve više ljudi, a on ima sve više zelenih površina. Taj grad je Beč, i u njemu živi skoro dva miliona ljudi. Prestonica Austrije zasluženo je dobila titulu najpametnijeg grada na svijetu, a u to se uvjerila i ekipa BHT1.

Prema aktualnom „Smart City Strategy“ indexu, Beč je najpametniji grad na svijetu već drugu godinu zaredom. Na drugom mjestu je London. U studiji su poređena pametna rješenja lokalnih zajednica s obzirom na izazove rastuće populacije, prometa i zaštite klime u 153 svjetska grada.

Beč je osvojio prvo mjesto jer prati sveobuhvatnu “Strategiju pametnog grada” i ima inovativna rješenja za mobilnost, okoliš, obrazovanje, zdravstvo i upravu, ali i kontrolu napretka za svaki pojedinačni projekt.

Nikolaus Summer, ekspert Smart City Agency

“Pametni grad Beč počiva na kvalitetu života, efikasnom korištenju resursa i različitim vrstama inovacija. Očekujemo da ćemo održati visok kvalitet života za sve građane do 2050., a istovremeno očuvati što je moguće više resursa uz pomoć svih vrsta inovacija. Ne oslanjamo se samo na tehnološke inovacije, nego i na društvene i inovativne procese Već imamo oko 73% urbane mobilnosti, koja je organizirana na ekološki način. Još jedan primjer je renoviranje postojećih zgrada. Imamo veoma uspješan projekat TEVOSAN, kroz koji smo renovirali nekoliko stotina hiljada stambenih jedinica od osamdesetih godina, poboljšavajući ekološki i energetski otisak zgrada.”

Jedan od glavnih ciljeva inicijative “Pametni grad Beč” je da se emisija stakleničkih gasova po glavi stanovnika do 2030. smanji za 50%, a do 2050. godine za čak 85%. U Beču čine sve što mogu da to i postignu, a na ruku im ide i politička stabilnost.

U posljednjih deset godina znatno se povećala sveobuhvatna svijest o održivom razvoju, i tome da urbani prostor bude što bolji za život.

Beč je deseti put zaredom proglašen i gradom s najboljim kvalitetom života, u konkurenciji 231 grada. Tehnologija je ovdje podrška kvalitetnijem životu, jer se implementira na pravi način. Čak imaju i projekte obuke starijih građana kako da koriste tehnologije.

Uz sve to ide i vrlo sofisticiran proces monitoringa, jer morate nekako izmjeriti transformaciju i napredak, jer ako ga ne izmjerite nećete moći ni upravljati njime. Imamo i posebnu Smart City Agenciju u Beču koja treba biti agilni, fleksibilni broker za inovacije, koji okuplja inovativne ljude iz svih oblasti urbanog života u i izvan Beča.

“Pametni grad Beč” podrazumijeva tri dimenzije: kvalitet, resursi i inovacije. Cilj zacrtan za 2050. godinu je da se osigura najbolji kvalitet života svim stanovnicima Beča, uz potpuno minimiziranje potrošnje resursa. A to će se realizirati kroz opsežne inovacije.