Prvog dana 2020. godine, mogli ste partiti prijenos Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije iz Zlatne dvorane Muzikvereina na BHT1. Koncert se prenosio u preko 90 zemalja i imao je prosečno 50 miliona gledalaca širom svijeta.

Orkestrom je prvi put dirigirao maestro Andris Nelson, jedan od najangažiranijih dirigenata mlađe generacije. Sa Bečkim filharmoničarima je povezan još od 2010. godine, raznim koncertima i turnejama.

Na repertoaru se, osim djela iz bogatog opusa dinastije Štraus, našle i kompozicije kojima se obilježava 150. godišnjica Muzikvereina i 250. rođendan Ludwiga Van Beethowena.

U programima Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, zajedno sa gledateljima iz više od 90 zemalja svijeta, uživali smo bravuroznim izvedbama Bečkih filharmoničara, na koncertu kojim cijelom svijetu šalju muzičku novogodišnju čestitku i šire radost, duh nade, prijateljstva i mira.

Sve što bi trebali znati o koncertu

Od 2015. godine cvijetne aranžmane na Bečkom novogodišnjem koncertu izrađuju Bečke gradske bašte, koje prelepu „Zlatnu dvoranu“ bečkog Muzikferajna svake godine ukrašavaju sa 30.000 cvjetova.

Novogodišnji koncert se godinama prenosio putem radija, a od 1959. godine i putem televizijsksog prenosa. Od 1989. godine uvedena je igra tako da se tokom prenosa prikazuju i baletske numere koje plešu članovi Baleta bečke državne opere, Narodne opere, Bavarske opere i internacionalni gosti. Od 1992. godine se u pauzi emituje 25-minutni film koji se svake godine posebno snima. Austrijska državna televizija je prvi put koncert prenosila u DTV i kao Live Stream na Iternetu, 2010. godine.

Ovaj koncert prvi put je održan već 31. decembra 1939.godine pod nazivom “Vanredni koncert” u čast Adolfa Hitlera i činio je sastavni deo propagandne mašinerije Jozefa Gebelsa.

Naredni koncert je priređen 1. januara 1941. godine. U vrijeme rata i diktature mnogi su ovaj koncert doživjeli kao „pravo bečko slavlje“.

Djela porodice Štraus su bila izuzetno omiljena, tako da od tada sve do danas sačinavaju glavni deo programa. Pored njihovih djela izvode se i kompozicije Jozefa Lanera (Joseph Lanner) ili Jozefa Helmesbergera (Josef Hellmesberger) juniora. Filharmoničari svake godine uz to dodaju i djela jednog novog kompozitora.

Od 1941. godine Novogodišnji koncert se održava 1. januara u Velikoj sali Bečkog udruženja za muziku Muzikferajn pred 2.000 gledalaca. Od 1952. godine koncert se izvodi i kao “Silvesterkonzert” 31. decembra uveče.

„Zlatna dvorana“ nije samo jedna od najlepših već je i akustički jedna od najboljih dvorana na svetu. Izgrađena po uzoru na antičke dvorane, a stubovi, karijatide i timpanon asociraju kao da je ovde sagrađen pravi muzički hram.