Grad Beč planira 11. januara pokrenuti infrastrukturni projekat stoljeća vrijedan 2,1 milijardu eura, a riječ je o proširenju metro linija U5 i U2 u centru grada, kao odgovor na dvije aktuelne krize – korona i klimatsku krizu.

Iako saobraćaj predstavlja najveći problem za zaštitu klime, Beč bilježi najnižu emisiju CO2 te se sa 1,77 tona CO2 po glavi stanovnika nalazi daleko ispod austrijskog prosjeka.

Razlog tome je odlična mreža javnog prijevoza u Beču, dok je metro ekološka žila kucavica grada. Proširenjem metro mreže Beč će uštedjeti 75.000 tona CO2 na godišnjem nivou.

Evropska unija je definisala novi klimatski cilj – smanjenje emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 odsto do 2030. godine, dok Grad Beč do 2040. godine namjerava postati klimatski neutralan grad.

Investiranje u javni prijevoz donosi 30.000 novih radnih mjesta, 300 miliona novih putnika godišnje i jača kupovnu moć građana.

Metro mreža u Beču je i prethodnih godina neprestano poboljšavana. Nakon nedavno završenih radova na produžetku U2 prema Seestadt i U1 prema Oberlaa, sa ovim projektom u centru grada kod Vijećnice i nove stanice Frankhplatz metro mreža će rasti za pet kilometara i šest novih metro stanica.

U2 će se također proširiti prema jugu – preko Pilgramgasse do Matzleinsdorfer Platza, a kasnije do Wienerberga.

Za rad na adaptaciji buduće linije U5 koja bi trebala saobraćati bez vozača, odsjek U2 Schottentor-Karlsplatz morat će biti zatvoren dvije godine. Zatvaranje ovog odsjeka, koje je već od ranije predviđeno, trebalo bi se dogoditi u maju 2021. godine, javlja Eurocomm PR-Sarajevo.