Libanski ministar zdravlja Hamad Hasan rekao je da je najmanje 78 ljudi poginulo a više od 4.000 povrijeđeno od eksplozije u lučkom dijelu Bejruta.

Iako istraga o uzrocima požara koji je doveo do eksplozije tek treba da bude provedena, zvaničnici smatraju da je tragediju izazvao eksploziv koji je skladišten u luci u proteklih šest godina.

Predsjednik Libana Michel Aoun na Twitteru je objavio kako je neprihvatljivo to što je 2.750 tona amonijum nitrata bilo skadišteno u uslovima neodgovarajuće sigurnosti.

Premijer Libana Hassan Diab poručio je kako će odgovorni polagati račun za katastrofu u Bejrutu.

”Odgovorni za katastrofu koja se danas dogodila u Libanu polagat će račun”, rekao je Diab komentarišući eksploziju u Bejrutu.

Dodao je kako će biti iznesene činjenice o opasnom skladištu koje se od 2014. godine nalazi u luci.

Diab je sve bratske zemlje pozvao da se solidarišu s Libanom i pozvao ih u pomoć.

Premijer Libana Hasan Diab najavio je za sutra dan nacionalne žalosti za žrtve velike eksplozije koja je danas sravnila sa zemljom veći dio luke Bejruta i oštetila mnoge zgrade u libanskom glavnom gradu. Predsjednik Libana Mišel Aun sazvao je hitan sastanak Vrhovnog odbrambenog savjeta, prenio je France press.

Od današnje eksplozije oštećena je i zvanična rezidencija predsjednika Libana Mišela Auna palata “Babda”. Od detonacije je oštećen veliki broj zgrada, uključujući i Ambasadu Rusije.

Očevici i bezbjednosni izvori rekli su nešto ranije da je od snažne eksplozije nedaleko od centra Bejruta poginulo najmanje deset osoba.

Libanski mediji navode da se eksplozija desila u lučkom dijelu grada gdje se nalaze skladišta sa eksplozivom.

Nije poznato šta je izazvalo požar koji je bio uzrok eksplozije.

„Snaga eksplozije je bila ogromna“, javlja iz Bejruta dopisnica Al Jazeere Zeina Khodr.

„Velika je panika na ulicama, svugdje je staklo“, prenosi ova agencija.

Ambasador Kazahstana u Bejrutu povrijeđen je u eksploziji, a oštećena je i zgrada ambasade, javila je Agencija Anadolija.

Guverner Bejruta Marwan Abboud kazao je kako je Bejrut postao mjesto katastrofe te da su štete velike.

Abboud je eksploziju u luci uporedio s Hirošimom i Nagasakijem.

Također, generalni sekretar stranke Kataib Nizar Najarian poginuo je u eksploziji u Bejrutu.