Zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Belgiji, posebno u Briselu, odlučeno je da se pooštre neke mjere.

Lokalna vlast u Briselu odlučila je da od sutra pa najmanje mjesec dana budu zatvoreni barovi. Među ugostiteljskim objektima koji će biti zatvoreni su i oni u kojima se ne služi alkohol poput kafeterija sportskih klubova ali i saloni za zabave.

Pored toga, zabranjeno je konzumiranje alkohola na javnim mjestima.

Najavljeno je da neće biti publike na amaterskim sportskim događajima i takmičenjima. Ograničeni broj gledatelja bit će na profesionalnim sportskim događajima.

Kada su u pitanju škole zasad neće biti promjena. Međutim, zvaničnici Brisela održat će sutra sastanak s predstavnicima obrazovnih institucija.

Premijer regionalne vlasti u Briselu Rudi Vervoort rekao je da je odluka donesena nakon što je svaki sedmi test u glavnom gradu bio pozitivan.

Iz Ministarstva zdravstva Belgije navedeno je da je Brisel glavni grad jedne evropske zemlje, nakon Madrida i Pariza, u kojem se virus najviše širi.

U odluci donesenoj za cijelu zemlju, belgijska vlada je takođe smanjila broj ljudi koji mogu biti na jednom mjestu, a da se ne pridržavaju socijalne distance i ne nose maske, osim članova porodice, sa 10 na tri.

Odlučeno je da se kafići i barovi širom zemlje zatvore najkasnije u 23 sata i da zajedno mogu sjediti najviše četiri osobe. Ova odluka se ne odnosi na restorane.

U Belgiji je od početka pandemije koronavirusom bila zaražena 134.291 osoba, a preminule 10.092. Trenutno su hospitalizirane 952 osobe kod kojih je utvrđeno prisustvo koronavirusa.