Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio rat, već donio i stabilan mir kao temelj za sve druge uspješno sprovedene reforme, izjavio je ambasador BiH pri OEBS-u i UN u Beču Siniša Bencun na sjednici Stalnog savjeta OEBS-a povodom 25 godina tog sporazuma.

Bencun je rekao da je na Savjetu prenio i stavove Predsjedništva BiH o ovom pitanju, iznesene tokom skorašnje posjete visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja, uključujući i posvećenost sprovođenju reformi u procesu pristupanja EU i što skorijem dobijanju statusa kandidata.

Pozdravljajući istorijsku ulogu OEBS-a u sprovođenju Dejtonskog sporazuma, Bencun je naveo da je ona bila podijeljena u tri domena djelovanja – izbori, nadzor nad poštovanjem ljudskih prava, te kontrola razoružanja i izgradnja povjerenja.

On je naglasio da svaka buduća pomoć ove i drugih međunarodnih organizacija treba da bude zasnovana na procjeni potreba zemlje domaćina i sa jasnim lokalnim vlasništvom nad reformskim procesima, koje treba dogovarati uz domaći konsenzus i bez nametanja.

U svom izlaganju Bencun se osvrnuo i na jedinstvenu opredijeljenost BiH ka evrointegracijama i na postojeći konsenzus ključnih aktera o potrebi reforme političkog i izbornog sistema da bi se zemlja, kako je rekao, konačno prebacila na brži kolosijek svog evropskog puta.

On je izrazio očekivanje da će ovogodišnji dogovor o amandmanima koji će nakon 12 godina omogućiti održavanje izbora u Mostaru biti okidač za ozbiljne izmjene izbornog zakonodavstva i drugih potrebnih reformi, sa izbornom formulom koja će se bazirati na principima jasne podjele vlasti u multietničkom društvu, a uz poštovanje svih međunarodnih standarda.

“Takav potez ispunio bi najmanje dvije preporuke od 14 izlistanih u Mišljenju Evropske komisije o BiH kandidaturi za članstvo u EU”, dodao je Bencun.