U nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva vijećnici su jednoglasno izabrali Benjaminu Karić za novu gradonačelnicu glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Njen izbor podržalo je 26 vijećnika Gradskog vijeća Sarajeva, dok dvojica nisu bila prisutna.

Karić se, prihvaćajući poziciju gradonačelnice, zahvalila vijećnicima koji su je jednoglasno izabrali.

“Volim rad i garantujem da ću vrijedno raditi sa saradnicima kako bismo vratili sjaj Sarajevu. Pozivam sve građanke i građane da pomognu da idemo u budućnost, da se odupiremo teškim preprekama i vremenu. Ostaje naša borba. Pozivam vas da budete moji prijatelji i da pokažemo ljubav prema Sarajevu”, kazala je ona.

Benjamina Karić
Foto: Tijana Kecman/BHRT

Karić , koja dolazi iz reda Ostalih, bila je prijedlog SDP-a BiH, a time i Trojke, za poziciju gradonačelnika Sarajeva, nakon što je propao pokušaj izbora Bogića Bogićevića na tu funkciju.

Za zamjenike gradonačelnice izabrani su Haris Bašić iz NiP-a (22 za, 2 protiv, 2 suzdržana) i Anja Margetić iz Naše stranke (21 glas za, 4 suzdržana, jedna vijećnica nije glasala).

Predstavnici Trojke stigli su u Vijećnicu kako bi čestitali izbor novoj gradonačelnici.

Predstavnici Trojke čestitaju gradonačelnici Karić
Foto: Tijana Kecman/BHRT

Podsjećamo, konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva, prekinuta je 24.marta zbog sumnjivog glasanja i jer nije bilo kvoruma.

Unutar dotadašnje Četvorke, koju su činili Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija (SDP), Narod i pravda (NiP) i Narodni evropski savez (NES), došlo je do raskola. Ibrahim Hadžibajrić iz NES-a napustio je koaliciju, a Četvorka je postala Trojka.
Lider NiP-a Elmedin Konaković podnio je protiv Hadžibajrića i aktuelnog gradonačelnika Abudulaha Skake krivične prijave zbog, kako je kazao, pritisaka koji su vršeni na gradske vijećnike.

Vijećnici su 26. marta u ponovljenom glasanju izabrali Bogićevića na poziciju gradonačelnika, mada je on prethodno neopozivo povukao kandidaturu. Bogićević je nakon toga otvorenim pismom glasanje ocijenio bespredmetnim i suvišnim, potpuno otklonivši mogućnost da prihvati funkciju.

Ko je Benjamina Karić?

Kandidatkinja SDP-a BiH za gradonačelnicu Sarajeva doc.dr. Benjamina Karić rođena je 1991. godine u Sarajevu, od 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine i potpredsjednica partije.

Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Doc.dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka je jednog djeteta.