Više javno tužilaštvo u Beogradu okončalo je istragu protiv vlasnika škole glume Miroslava Aleksića (68) sprovedenu zbog sumnje da je silovao i polno uznemiravao ukupno devet polaznica te škole, izjavila je portparolka tužilaštva Ivana Rakočević.

Tokom istrage prikupljeni su potrebni dokazi i pribavljena vještačenja na osnovu kojih će u narednim danima uslijediti odluka Tužilaštva o podizanju optužnice, prenosi Tanjug.

Paralelno sa tim, Tužilaštvo će odlučiti i da li će tražiti produženje pritvora za Aleksića koji je uhapšen u januaru, od kada se nalazi u pritvoru da ne bi u kratkom roku ponovio krivično djelo.

Aleksiću se na teret stavlja ukupno 19 krivičnih djela – 11 polno uznemiravanje i osam silovanja izvršenih od 2008. do 2020. godine.

Za krivično djelo polno uznemiravanje zaprijećena je novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci, a ukoliko je učinjeno prema maloljetnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Za silovanje su, u zavisnosti od načina izvršenja predviđene različite kazne, od najmanje dvije do 10 godina, pet do 12 godina, a za silovanje maloljetnica pet do 15 godina.

Jedna od djevojaka je u vrijeme napastvovanja bila maloljetna, dok su ostale tvrdile da ih je napadao i dok su bile maloljetne i nakon punoljetstva.

Aleksić je negirao da je seksualno napastvovao pomenute učenice glume u svojoj školi, pored ostalih i Milenu Radulović koja ga je prva prijavila policiji, a nakon nje osmjelile su se i druge djevojke.

Međutim, prije dvije nedjelje završena su vještačenja svih devet glumica, a kako je za Tanjug tada rekao punomoćnik Radulovićeve, advokat Jugoslav Tintor, ona su potvrdila vjerodostojnost i validnost njihovih iskaza u kojima su ga optužile da ih je silovao ili polno uznemiravao.

Žrtve je vještačila komisija vještaka neuropsihijatara i psihologa, koja je zaključila da su one trpjele “psihičke patnje visokog intenziteta”.

Radulovićeva je Aleksića prva prijavila policiji u januaru, nakon čega je on uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru, a ubrzo su se i druge djevojke osmjelile da ga prijave.