Građani Beograda i večeras su se okupili na protestu ispred Doma Narodne skupštine, kao i prethodnih nekoliko večeri. U centru glavnog grada Srbije je nekoliko desetina ljudi, znatno manje nego tokom prethodnih pet skupova.

Policija je zatvorila saobraćaj na potezu Bulevara Kralja Aleksandra, s obzirom da se građani okupljaju i na kolovozu. Konjička jedinica policije i desetine policijskih službenika trenutno su stacionirani u Kosovskoj ulici, iza zgrade Skupštine.

Skupovi su najavljeni i u Nišu, Čačku i još nekoliko gradova, dok su građani Novog Sada za danas najavili dolazak u Beograd.

Jučerašnji protesti su bili mirni i protekli su skoro bez incidenata, osim u Beogradu gdje je na kraju došlo do sukoba sa policijom. Tom prilikom su uhapšene 42 osobe, osumnjičene da su učestvovale u neredima i napadima na novinare. Kamere su zabilježile da su na kraju protesta građane privodili i sakupljali i u holu parlamenta.

Peti protest u Nišu ispred Skupštine grada

Građani Niša nezadovoljni aktuelnom vlašću i mjerama koje se preduzimaju protiv u borbi protiv epidemije koronavirusa peto veče zaredom okupili su se ispred Skupštine grada.

Učesnici protesta, kao i prethodnih večeri, nose zastave i transparente na kojima, između ostalog, piše “Sloboda narodu”, “Sada nije vreme da stojiš sa strane”.

Učesnici protesta, njih nekoliko stotina, krenuli su u protestnu šetnju nešto posle 20 sati pjevajući “Marš na Drinu”. Najavljeno je da će nakon šetnje centralnim gradskim ulicama protestovati ispred zgrade Policijske uprave u Nišu.

Protestna šetnja u Zrenjaninu

Četvrti protest održan je večeras u centru Zrenjanina, uz primetno manji broj ljudi u odnosu na prethodne večeri.

Okupljenima se obratio Saša Nikolić, koji je rekao da građani “jedino sami mogu da mijenjaju stvari”, kao i da će “doći dan kada će biti slobodni”.

“To svi zaslužujemo jer smo sada porobljeni, vlast nam ugrožava slobodu, nema pravo na to, i zato svi zajedničkim snagama treba da se okupimo i otjeramo one koji nam ne daju da živimo kao ljudi”, rekao je Nikolić.

Takođe je poručio da Banat treba “probuditi”, da se građani okupljaju na trgu svakog dana i da sami riješe probleme, a ono što je najvažnije jeste, naveo je, pitanje čiste pijaće vode, od čijeg nedostatka stanovnici Zrenjanina pate godinama.

Poslije skupa na glavnom gradskom trgu, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju ulicama grada.

Grupa građana okupila se ispred zgrade Gradske uprave u Čačku, te je ovu priliku iskoristila da, kako kažu, sakupljaju pomoć za čačansku bolnicu.

Kruševljani su se izašli u centar grada, kod spomenika Kosovskim junacima, a obratilo im se više sugrađana.

U Kragujevcu večeras nije bilo okupljanja na platou ispred gradske skupštine, iako je to bilo najavljeno.