Pravoslavni vjernici u Srbiji danas obilježavaju Badnji dan tradicionalnim paljenjem badnjaka, koje je i ove godine organizovano ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Ispred Hrama su se okupili vjernici kako bi palili badnjake, a ono što je drugačije u odnosu na prethodne godine je što su okupljeni uglavnom nosili zaštitne maske zbog pandemije koronavirusa.

Paljenju badnjaka prisustvovao je i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji nakon smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja obavlja tu dužnost do izbora novog patrijarha.

Uoči Božića, u kuću se unosi badnjak kome se dodaje dren, jer je među starim Slovenima označavao biljku koja donosi dobro zdravlje svim ukućanima.

Sutra, 7. januara, obilježava se Božić po julijanskom kalendaru, a u Hramu Svetog Save u Beogradu od devet sati ujutro svetu liturgiju služiće mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U poslanici Sinoda SPC i svih arhijereja povodom Božića navedena je želja “da Božić svima u zemlji i inostranstvu u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje”.

Upućen je i poziv građanima da u “ovim danima velikih iskušenja zahvale ljekarima i medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čovjeku, često i po cijenu sopstvenog života”.