Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu. U Hramu Svetog Save na Vračaru, povodom pravoslavne Nove godine, u ponoć počeće služenje liturgije i molebana.

“Godina koja je za nama bila je godina ozbiljnih iskušenja, a naš narod se našao pred ozbiljnim ispitom – ispitom vjere i trpljenja, ljubavi i smirenja”, objavljeno je na sajtu Hrama Svetog Save.

Iz Hrama podsjećaju da je ta svetinja i u teškim vremenima dovršena.

“Uprkos svim iskušenjima, naš pravoslavni narod dovršio je veliko djelo izgradnje i ukrašavanja svoje zavjetne svetinje – Hrama Svetog Save. Ova svetinja nam je svjetionik ka sigurnom pristaništu vjere Hristove, kojom je blagosloven naš pravoslavni rod”, naveli su iz Hrama.

Liturgija i moleban biće služeni u centralnom dijelu Hrama Svetog Save.

Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

Ove crkve, 14. januara po gregorijanskom, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju Obrezanje Isusa Hrista i praznik Svetog Vasilija Velikog.