Ispred Skupštine Srbije večeras su se okupili građani koji protestuju zbog ponovnog uvođenja policijskog časa, koji je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu.

Pratite razvoj situacije:

  • 02:00- policija uspostavlja kontrolu u gvanom gradu Srbije nakon višečasovnih sukoba
  • 1:25- policija sa psima pomaže ostalim jedinicama
  • 01:20- zapaljena tri policijska automobila (Tanjug)
  • 00:51- demonstranti kamenicama gađaju policiju, eksplozije odjekuju na sve strane (eksplozije ispaljivanja suzavca)
  • 00:45- policija je krenula sa konjima na demonstrante ispred skupštine, potisnuti su ka parku Nikole Pašića. Stvoren kordon oko skupštine
  • 00:30- policija na demonstrante baca suzavce, demonstranti ih uzimaju i uzvraćaju

Protest je izmakao kontroli, kada su demonstranti srušili zaštitnu ogradu ispred zgrade Skupštine, palili baklje i krenuli ka zgradi.

Nekolicina demonstranata pokušala je da uđe u hol, nakon čega ih je policija izbacila.

Žandarmerija je postavila kordon na stepeništu ispred ulaza u zgradu Parlamenta, a upotrijebljen je i suzavac. Demonstranti i policija ponovo su se sukobili oko 23.30, a policija je ponovo bacila suzavac u pokušaju da spriječi učesnike skupa da uđu u Skupštinu Srbije.

Demonstranti su bacali kamenice i baklje ka policiji i oteli nekoliko štitova policiji, koja je odgovorila bacanjem veće količine suzavca.

Nakon toga, jedan broj demonstranata krenuo je ka Kosovskoj ulici, gdje se nalazi drugi ulaz u Skupštinu Srbije, a jedan dio je krenuo da se razilazi.

Protest u Beogradu
Foto: Twitter

Učesnici protesta prethodno su blokirali saobraćaj na raskrsnici Trga Nikole Pašića i Takovske ulice, a pojedini među njima su zviždali pištaljkama.

Demonstranti su skandirali “izdaja, izdaja”, “oj Kosovo, Kosovo”, “lopovi, lopovi”, “ostavka, ostavka” i uvrede na račun Vučića, dok su policajcima skandirali “bacite štitove”.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije večeras je saopštio da se zbog alarmantne epidemiološke situacije u Beogradu uvode nove mjere – zabrana okupljanja više od pet ljudi i policijski čas od od petka od 18 časova do ponedeljka u pet časova ujutru.

On je poručio da bi volio da zabrana kretanja bude na snazi u cijeloj Srbiji, ali da će konačnu odluku o tome donijeti Krizni štab.

Iz Saveza za Srbiju saopšteno je da nove mjere protiv širenja virusa korona u Beogradu vide kao “iživljavanje nad građanima”.