Službeni Beograd poručio je danas da međunarodna zajednica mora zaustaviti “stvaranje energetske velike Albanije” i ocijenio da potpisivanje sporazuma Kosova i Albanije o zajedničkom energetskom sistemu može uticati na regionalnu energetsku i političku stabilnost i nastavak dijaloga Prištine i Beograda.

Direktor Ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić rekao je da je “Srbija vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu”, ocijenivši kako najava stvaranja “energetske velike Albanije predstavlja šovinističko lice prištinske politike”.

“To je neprovedivo na terenu i mora biti zaustavljeno od međunarodne zajednice, prije nego što proizvede posljedice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga”, istaknuo je Đurić u pisanoj izjavi za medije.

Kosovski i albanski elektrodistributeri KOSTT i OST potpisali su u ponedjeljak u Tirani ugovor o uspostavi zajedničkog energetskog sustava kojim će se, po pisanju kosovskih medija, okončati desetljetna ovisnost Kosova o elektromreži Srbije.

Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sustava električne energije (ENTSO), a očekuje se da će stupiti na snagu u aprilu 2020.

Đurić je povodom tog potpisivanja rekao kako je Srbija, angažmanom Elektromreže Srbije, Elektroprivrede Srbije i resornih institucija, uspijevala godinama spriječiti ulazak prištinskog operatera “koji ilegalno koristi dio mreže na Kosovu”, u članstvo u ENTSO”.

Prema njegovim riječima, umjesto stvaranju “energetski velike Albanije”, Priština se treba “okrenuti ispunjavanju preuzetih obaveza (iz Briselskog sporazuma) i formirati Zajednicu srpskih općina (ZSO), koju je potpisala prije 2.415 dana”.