Općina Berkovići drugu godinu stipendira učenike mjesne srednje škole. Mjesečno izdvajaju 50 maraka po učeniku, dok studente stipendiraju sa 80 maraka. Ovo je jedan od pokušaja općinskih vlasti da privole mlade na ostanak.

Srednja škola u Berkovićima je istureno odjeljenje Srednje ekonomske škole iz Ljubinja.

NENAD ABRAMOVIĆ, načelnik Opštine Berkovići

“U posljednje vrijeme smo zapazili da naši svršeni osnovci sve više imaju želju da se upisuju u neke veće centre, kao što je Trebinje. Suočeni sa problemima nedovoljnog broja upisa svršenih osnovaca u našu srednju školu, odlučili smo se za taj korak i donijeli smo odluku da stipendiramo svakog učenika koji upiše srednju školu u Berkovićima sa 50 maraka mjesečno, za vrijme trajanja školske godine”, rekao je Abramović.

Srednja škola u Berkovićima ima po jedno razredno odjeljenje u svakoj godini. Učenici koji primaju stipendiju, zadovoljni su odlukom lokalne. To im je, kažu, stimulacija u obrazovanju.

MARKO RADIŠIĆ, učenik drugog razreda

“Koristim stipendiju. Stipendiju smo dobili u prvom razredu kao podstrek za upisivanje većeg broja učenika i kao podsticaj da učenici sa boljim uspjehom nastave dobijati stipendiju. To nam predstavlja jedan podstrek za bolje učenje u narednim razredima”, kazao je Radišić.

SVJETLANA KULJIĆ, treći razred

“Prije svega, veliki podstrek da postignemo veliki bolji prosjek, a takođe će puno značiti u budžetu svakog učenika”, kazala je Kuljić.

Srednjoškolci, koji ove godine upisuju fakultet, prijaviće se i za opštinsku stipendiju, koja iznosi 80 maraka mjesečno.

Načelnik Opštine kaže da je ovo druga godina stipendiraja srednjoškolaca te da nisu zadovoljni odzivom. Vjeruju da će u narednim godinama stanovnici Berkovića prihvatiti ovaj vid finansiranja.

NENAD ABRAMOVIĆ, načelnik Opštine Berkovići

“Nadam se da će ta mjera, i neke druge koje ćemo osmisliti, uroditi plodom i da ćemo na sve načine da se izborimo da Srednja ekonomska škola u Berkovićima funkcioniše kao što je funkcionisala dugi niz godina”, istakao je Abramović.

U budžetu su planirana i sredstva za šesnaest studenata, ali se prijavilo njih 25. Opština je blizu odluke da stipendira i preostalih devet studenata. Žele da sve mlade ljude zadrže u Berkovićima.