Gradske vlasti Berlina i Frankfurta odlučile su da uvedu policijski čas i mjere ograničavanja društvenog kontakta, zbog zabrinjavajućeg povećanja broja zaraženih koronavirusom.

U Berlinu će većina prodavnica, kao i restorani i barovi, morati da budu zatvoreni od 23.00 do 6.00 sati. Mjera stupa na snagu u subotu i trajaće najmanje do 31. oktobra.

Izuzetak će biti apoteke i benzinske pumpe, s tim da pumpe neće imati dozvolu da noću prodaju alkohol.

“Poslije tri čaše vina, manje se poštuje fizičko odstojanje”, rekao je lokalni zvaničnik Berlina.

U glavnom gradu Njemačke od 23.00 do 6.00 na otvorenom će biti moguća samo okupljanja do pet osoba, a tokom dana do 50 ljudi. Ta ograničenja su stroža u zatvorenom prostoru, gdje tokom dana može da bude do deset ljudi, umjesto 25 kako je do sada bilo. Mjera se posebno odnosi na večernja okupljanja u domovima ili slavlja u zatvorenom.

Gradske vlasti Frankfurta su takođe saopštile da uvode policijski čas, od 22.00 do 6.00 počev od petka. Konzumiranje alkohola na javnim mjestima biće zabranjeno.

Na pijacama i velikim prometnim ulicama biće obavezno nošenje zaštitnih maski.

Njemačka nije uvodila opšti karantin stanovništva kao njene susjedne zemlje, a posljednjih dana bilježi porast oboljelih koji je na dnevnom nivou između 2.000 i 2.500.

Od početka epidemije Covid-19 u toj zemlji je od posljedica infekcije umrlo 9.546 osoba.