U Berlinu je održan protest zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Stotine građana protestovalo je protiv rasizma i policijskog nasilja. Okupljeni su se pridržavali i mjera uvedenih zbog širenja koronavirusa tako što su držali razmak od 1,5 metar i nosili maske.

Nosili su i transparente na kojima je pisalo: “Važan je život crnaca”, “Ne mogu da dišem”, “Rasizam ubija”.

Okupljeni su poručili kako su crnci izloženi rasizmu i diskriminaciji i u SAD-u i Evropi.

Predstavnik palestinske zajednice u Berlinu Assad Kansan rekao je da je rasizam socijalna bolest.

“Svi se moraju boriti protiv toga. Ovo je epidemija”, rekao je on.

Tokom protesta, koji je prošao bez incidenata, poduzete su opsežne sigurnosne mjere.

Floyd je uhapšen 25. maja u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju. Protiv Chauvina je podignuta optužnica za ubistvo drugog stepena, dok su još trojica policajaca optuženi za pomaganje pri izvršenju djela.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

Floydova smrt izazvala je talas protesta protiv policijske brutalnosti i rasne diskriminacije, koji su u mnogim američkim gradovima prerasli u nasilje.