Jasmina Beširević, rediteljica dokumentarnog filma “Bosanski Brodvej”, koji je u utorak imao svjetsku premijeru na 27. izdanju Sarajevo Film Festivalu (SFF), smatra da uprkos svim poteškoćama s kojim se suočavaju filmski profesionalci u Bosni i Hercegovini i regiji, prvenstveno misli na finansijsku podršku, uspijevaju napraviti fantastične filmove.

“Bosanski Brodvej” je priča o 16 mladih glumaca koji su odabrani da učestvuju u brodvejskom mjuziklu koji etablirani američki umjetnici postavljaju u Bosni i Hercegovini. Mnogi od njih sanjaju o karijeri izvan ovih prostora i svi kreću u probe s velikim entuzijazmom i očekivanjima.

“Film je o jednoj grupi mladih umjetnika iz BiH i regije koji su odabrani da učestvuju u projektu američke ambasade. Radili su s njima američki mjuzikl. Film je o procesu nastanka tog mjuzikla. Zapravo, to je film o mladim umjetnicima u BiH i regiji koji su jako talentovani, puni entuzijazma, kreativne energije. Međutim, mnogi od njih su ipak gledali da ostvare karijeru izvan BiH i regije” izjavila je Beširević.

Kako je kazala, film prati njihove želje i snove i promjenu raspoloženja kako se približava kraj te bajke. Beširević je navela da su se ti mladi ljudi promijenili tokom trogodišnjeg snimanja filma.

Oni koji su imali velike snove o Holivudu i Brodveju sad misle da te snove trebaju ostvarivati ovdje.

“Juče se desila jedna stvar, prošle su tri godine od projekta, jedna od glavnih protagonistica je nakon filma, sa suzama u očima, rekla nešto poput ‘da ovo svima treba da bude poruka, da ne odustajemo, da se borimo ovdje za ono šta nam treba’. Nadam se da ipak neće svi pobjeći odavde”, naglasila je Beširević.

Prema njenim riječima, film je bio miks mladih umjetnika iz čitave regije.

“Mislim da je situacija slična u svim zemljama. I u Hrvatskoj odlazi masa mladih ljudi, za Njemačku i Irsku. To je problem sa kojim se moramo suočiti”, kazala je Beširević.

Napravila je i poređenje kada su u pitanju sredstva koja dobijaju filmski umjetnici u BiH i regiji za snimanje filma sa onim na Zapadu.

“Kada uporedimo sredstva koja mi dobijamo da napravimo film sa sredstvima koja dobijaju reditelji u zapadnoj Evropi, to se ne može usporediti. Uprkos svim tim poteškoćama, mislim da uspijevamo napraviti fantastične filmove”, dodala je Beširević.