Ako prosvjetnim radnicima ne budu osigurane vakcine protiv koronavirusa, u Kantonu Sarajevo 1. septembra neće biti nastave u školama, odlučio je Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, saopćio je na konferenciji za medije predsjednik Sindikata KS Faruk Bešlić.

Predstavnici tog sindikata iskazali su nezadovoljstvo zbog načina rada Vlade Kantona Sarajevo na rješavanju pitanja vakcinisanja prosvjetnih radnika.

Bešlić je obrazložio da je Sindikat Vladi KS i ministru zdravstva Harisu Vraniću u aprilu ove godine uputio molbu da u prioritete za vakcinisanje budu uvršteni i prosvjetni radnici, a odgovor koji su dobili nakon 50 dana bio je da će, kako je Bešlić rekao, uputiti zahtjev Zavodu za javno zdravstvo KS.

Bešlić je podsjetio da su prosvjetni radnici u vrijeme pandemije koronavirusa držali online nastavu učenicima i dali su veliki doprinos u obrazovanju, iako su radili u otežanim uslovima. Od posljedica zaraze koronavirusom, kako je rekao, umrlo je 15 prosvjetnih radnika.

Stoga, kazao je Bešlić, Sindikat iskazuje najoštriji protest Vladi KS, Vladi Federacije Bih, Vijeću ministara BiH zbog načina kako se ophode prema prosvjetnim radnicima, ljudima koji su u vrijeme pandemije koronavirusa dali veliki doprinos u segmentu obrazovanja, iako su radili u teškim uvjetima.

“Pozivamo Vladu KS, Vladu Federacije BiH i Vijeće ministara BiH da počnu raditi svoj posao, iako su zakasnili. Vlada Kantona Sarajevo priča bajke, kako neko neće potpisati ugovor. Pozivam Fortu nek izađe iz svog kabineta, neka malo prohoda po diplomatskim predstavništvima i neka traži vakcine”, kazao je Bešlić.

On smatra da je ministar Vranić odgovoran za stanje, odnosno, kako je kazao „haos koji je jučer bio s vakcinama”, a da se Vranić, također, “ograđuje od odgovornosti“.

I ministrica obrazovanja u Vladi KS Nida Hota-Muminović, po riječima Bešlića, snosi odgovornost za 6.000 ljudi, prosvjetnih radnika. Stoga je upozoravaju da se prihvati svog posla, da problem riješi onako kako je riješila Zenica, a ako to ne može da uradi, kazao je Bešlić, onda neka da ostavku.

“Mi tražimo”, rekao je Bešlić, da se onaj dinar, zdravstveni, koji smo uložili, da nam plate prijevoz i da idemo u Srbiju da se vakcinišemo i da zaštitimo zdravlje za one ljude koji hoće na vakcinu. Ne moramo više iz svojih džepova da plaćamo putne troškove za Srbiju i nazad dva puta, jer mi smo platili zdravstveno osiguranje i tražimo da zaštite naše zdravlje, naše živote. Ako su nesposobni, neka daju ostavke i neka traže druge ljude koji će to raditi”, rekao je Bešlić.

On je poručio kako prosvjetni radnici ne žele da “prodaju živote zbog njihovih političkih fotelja”, te još jednom poručio da u septembru neće biti nastave, ako ne bude vakcina.