Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je od danas do 7. juna otvoren za posjete. Za sve učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo omogućene su besplatne posjete, a riječ je o zajedničkom projektu “Grad u Zemaljskom”, koji muzej ostvaruje u saradnji sa Gradom Sarajevo.

Zajednički projekat otvorenih vrata “Grad u Zemaljskom” dogovoren je kada je muzej prije dvije sedmice posjetio gradonačelnik Sarajeva, obećavši pomoć muzeju koji već dugo vremena radi u izuzetno teškim uslovima. Ovaj projekat gradonačelniku su predložili iz muzeja, imajući u vidu kako je završetak školske godine, u uslovima pandemije, za učenike odlična prilika da se zaključi posjetom najstarije i najznačajnije muzejske institucije na ovim prostorima. Pored učenika, poziv je otvoren i za sve one koji zajedno sa njima dođu u muzej.

ANA MARIĆ, načelnica Odjeljenja za arheologiju

“Primarno je projekat namijenjen djeci, pa pozivamo učenike srednjih i osnovnih škola da sa svojim porodicama dođu i posjete Zemaljski muzej”, rekla je Marić.

SARAH, učenica

“Vidjela sam puno životinja, puno starih stvari”, kazala je Sarah.

SELMA SELMAN, učenica srednje škole

“Najviše mi se svidjelo to što sam vidjela starinske predmete, prošlost Bosne i Hercegovine”, istakla je Selman.

Sadržaja neće nedostajati ni nakon ovog projekta, iako uposlenici muzeja rade sa minimalnim plaćama koje ne dobijaju već mjesecima. Dobra vijest je da u rebalansu budžeta za 2020. godinu Vlada KS nije umanjila izdvajanja za Zemaljski muzej, te bi prva uplata trebala biti izvršena ove sedmice i to u iznosu od 300.000 KM. Na taj način bi se omogućila isplata barem dijela plaća. Uposlenici već planiraju brojne nove aktivnosti koje će privući posjetioce na malo drugačiji, nesvakidašnji način. Posjetioci, inače, mogu pogledati 20 redovnih izložbi, a tu je i Botanička bašta.

SAMIR AVDIĆ, načelnik Odjeljenja za etnologiju

“Mi planiramo da svaki četvrtak Botanička bašta radi do 12 sati, odnosno da na neki način omogućimo ljudima da dođu i naveče, s obzirom da smo uradili prošle godine iluminaciju vrta. Zaista prelijepo izgleda botanička bašta, kada dođete u 8 ili 9 naveče. Tada ćemo raditi koncerte, književne večeri, promocije, predavanja na različite teme kojima se bavi muzej itd”, objasnio je Avdić.

Uposlenike muzeja posebno ohrabruje podrška velikog broj posjetilaca, prijatelja i ljudi koji cijene i prepoznaju njihovu vrijednost. Podrška je proteklih dana na adresu muzeja dolazila na razne načine: iskazivanjem verbalne podrške, obilaskom muzeja, kupovinom suvenira u Muzeju ili putem webshopa, ali i direktnim novčanim donacijama. Projekat za učenike “Grad u muzeju” traje sve do kraja sedmice, a vrata muzeja bit će otvorena svaki radni dan od 10.00 do 19.00 sati, a vikendom od 10.00 do 14.00 sati.