Besplatni test za sve Bečlije koji su se prošle sedmice vratili iz Hrvatske bit će dostupan do 21. augusta, odlučilo je vodstvo Grada Beča.

Zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom, Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u Beču izdalo je u petak, 14. augusta sigurnosno upozorenje za putovanje u Hrvatsku te pozvalo austrijske državljane koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj da se odmah vrate kući.

Grad Beč je nakon odluke u roku od 24 sata svima koji su se vratili iz Hrvatske između 7. i 16. augusta omogućio besplatno testiranje.

Besplatni test za sve Bečlije koji su se prošle sedmice vratili iz Hrvatske bit će dostupan do 21. augusta. Testiranje mogu obaviti i osobe koje nemaju simptome infekcije. Povratnici iz Hrvatske mogu naručiti i besplatni kućni test. Oni koji nemaju simptome zaraze, mogu doći od 6 do 21 sati na parkiralište ispred stadiona Ernst Happel, gdje će medicinsko osoblje dnevno uzimati i do 500 briseva. Prethodna registracija za “walk-in” i “drive-in” testiranje nije potrebna, nego je dovoljna zdravstvena iskaznica. Prvi put će upotrijebiti besplatne korona-test grgljanjem koji nisu neugodni u usporedbi s brisovima iz nosne šupljine.

Bečlije su odmah u velikom broju odazvale na besplatno testiranje te je u prvih sat i po urađeno 170 testova. Da bi se skratili redovi, broj traka je povećan sa dva na pet, osim toga, produženo je radno vrijeme za testiranja i broj zaposlenih.

Beč nikoga ne izostavlja i zdravlje građana predstavlja prioritet. Smireno i uz maksimalnu koncentraciju smo se do sad uspješno izborili sa pandemijom. Razlog tome nije samo nevjerovatna disciplina Bečlija, već i izvrsna zdravstvena zaštita te inovativne i učinkovite mjere koje je poduzeo medicinski krizni tim Grada Beča – izjavio je gradonačelnik Michael Ludwig i pri tome istakao složno i jedinstveno djelovanje institucija i građana suočenih sa pandemijom.