Odluka o aranžmanu sa Svjetskom bankom, vrijednom 35,6 miliona evra, trebalo bi da bude donesena ove sedmice, izjavio je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je istakao da od aranžmana sa Svjetskom bankom nijedna konvertibilna marka ne ide u budžet BiH, te dodao da je isti slučaj i sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), o kom se sada tek pregovara.

Prema njegovim riječima, o podjeli sredstava treba da se dogovore Republika Srpska i Federacija BiH.

“Budući da sam član Fiskalnog savjeta, gdje se donosi konačna odluka o aranžmanu sa MMF-om, moram reći da tamo nema saglasnosti između entiteta. Tamo sam takođe poručio da se nikada neću saglasiti sa tim aranžmanom sa MMF-om, ako u pismu namjere ne budu uključeni kantoni”, istakao je Bevanda.

Takav stav on je obrazložio činjenicom da je borba protiv virusa korona pitanje zdravstva, koje je u FBiH podijeljeno na Federaciju i kantone.

Bevanda je naglasio da je uz sve ove inicijative, kao ministar finansija započeo razgovore o uvođenju moratorijuma na kredite koje je uzela BiH, odnosno njeni entiteti, kantoni i opštine.

“Time ću nastojati pokušati dobiti moratorijum od godinu dana na otplate. Prema mom mišljenju, to je najjeftiniji put”, rekao je Bevanda.